StoryEditorOCM

važna obavijestPSS: Pregledajte maslinike zbog muhe, ali i patule!

Piše PSD.
18. srpnja 2016. - 16:13
DSC08739

Dubrovačko-neretvanska županija:

Na pojedinim lokalitetima širom županije zabilježene su količine oborina i do 30 mm. Uz sniženje temperature to predstavlja nešto povoljnije uvjete za razvoj maslinove muhe, ali i patule - šeše (Sphaeropsis dalmatica) koja je izravno vezana uz njezinu pojavu.

Stoga maslinare upućujemo na detaljan pregled maslinika i da sukladno rezultatima pregleda prilagode zaštitu maslina. 

Ukoliko postotak zaraze prelazi 10% potrebno je izvršiti zaštitu cijele krošnje pripravcima na osnovi djelatne tvari deltametrina (Decis 2,5 EC, Decis 100 EC), dimetoata (Rogor 40, Chromogor, Calinogor, Perfekthion) ili  fosmeta (Imidan 50 WG).

Ukoliko je on ispod toga, traba ponoviti zaštitu KAO ŠTO JE PREPORUČENO 8. SRPNJA (Sccess bait ili buminal + insekticid).

Pripravke koristiti  prema uputama proizvođača, najbolje u kasnim popodnevnim ili ranim jutarnjim satima. 

Antun Kotlar, dipl. ing. agr.
PSS, DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Šibensko-kninska županija:

Pregledom lovki na kontrolnim punktovima bilježi se  let 1. generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae)  u slabijem intenzitetu. Pregledom uzoraka plodova maslina utvrđeno je 3-5% aktivnih uboda (jaja - žive ličinke nisu pronađene) što je ispod praga štetnosti.

Izuzetak od navedenog je lokalitet u blizini mora, gdje se provodi navodnjavanje u kom je postotak aktivnih uboda (jaje+ličinka) iznad praga štetnosti.

Preporuča se maslinarima da u narednih nekoliko dana obiđu svoje maslinike, uzmu uzorke plodva i izvrše pregled istih (100 plodova po lokalitetu) a mjere zaštite prilagode dobivenim rezultatima.

Prag štetnosti za primjenu metode zatrovanih mamaka je više od 5% napadnutih plodova (jaje +ličinka). Metodom zatrovanih mamaka suzbijaju se odrasli oblici maslinine muhe, ženke, prije nego odlože jaje u plod.

Za ovu namjenum moguće je koristiti gotov mamak Eco trap ili pripravak Succes bait (spinosad+atraktant). Mamke primjeniti prema priloženoj uputi te voditi računa da mamci imaju najbolji učinak ako se upotrebljavaju na širem području.

Također se može koristi kombinacija atraktanta Buminala i insekticida na osnovi dimetoata (Chromogor, Rogor 40, Calinogor, Perfethion). 

Mamak se pripravlja na način da se u 10 litara vode stavi 1 dcl Buminala i 10-15 ml jednog od insekticida. Pripremljenim škropivom se tretira jedna grana na maslini uz utrošak 1-2 dcl škropiva ili se pripremljenim mamkom pune boce s otvorima.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. inž. agr.
PSS, Šibensko-kninska županija

24. travanj 2024 05:42