StoryEditorOCM

obiđite maslinike!PSS: Svrdlaš na području Primoštena radi velike štete!

Piše PSD.
29. lipnja 2016. - 19:18
Maslinin_svrdlas2

Upozoravaju se maslinari da narednih dana obiđu svoje maslinike te izvrše pregled plodova radi utvrđivanja oštećenja od maslininog svrdlaša.

Obilaskom maslinika na pojedinim lokalitetima u obalnom području županije te posebno na širem području Primoštena, uočena su značajnija oštećenja uzrokovana štetnikom poznatim pod nazivom maslinin svrdlaš (Rhynchites cribripennis).

Napadnuti plodovi su djelomično ili potpuno pocrnili i više u krošnji, a na njima se mogu uočiti crne točkice. Crne točkice mogu se uočiti i na plodovima koji su još zeleni ili su počeli mijenjati boju prema žutoj – smeđoj ili su se počeli smežuravati.

Svrdlaš je pipa crvenkaste boje, veličine 5,5 do 6 milimetra. Teže se uočava vizualnim pregledom pa se preporuča u jutranjim satima vršiti otresanje grana na bijelu podlogu. Tjedni pregled maslinika preporuča se do faze okoštavanja.
Napadu svrdlaša podložnije su sorte sitnijeg ploda i lokaliteti gdje se ovaj štetnik u većem intenzitetu javljao i proteklih godina.

Ukoliko je napad jak, veliki broj izbodenih plodova, za suzbijanje svrdlaša može se koristiti registrirani pripravak Rogor 40.

Preporuča se zaštitu provesti u ranim jutarnjim satima dok je štetnik još aktivan u krošnji.

Pripravak koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu poropisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 20.09.2016. u Primoštenu Burnom, Draga 6, od 10:00 -11:30 i u Drnišu lokalitet Cecela od 13:00-15:00.

Podsjećamo na zakonsku obvezu pregleda uređaja za primjenu pesticida (prskalice, atomizeri). Svi uređaji za primjenu pesticida do 26.11.2016. moraju biti barem jednom pregledani u ovlaštenim ispitnim stanicama.

Od pregleda su izuzete sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon i leđni raspršivači na motorni pogon.

Gordana Kožarić-Silov dipl. ing. agr.
pss, šibensko-kninska županija

19. travanj 2024 23:28