StoryEditorOCM

moljac prijetiPSS: Oplodnja je završila, obiđite maslinike!

Piše PSD.
11. lipnja 2016. - 12:36
lovre_2

Šibensko-kninska županija:

Jak let 2. generacije maslininog moljca (Prays oleae) i dalje se bilježi na svim opažačkim punktovima.

Preporuča se maslinarima u zaleđu Vodica, Primoštena, okolica Skradina da tijekom idućeg tjedna obiđu svoje maslinike te kad plodovi dostignu veličinu cca 4mm (glavica šibice, zrno pšenice) te provedu zaštitu.

U maslinicima na rubnim područjima uzgoja gdje je cvatnja tek završila, a plod sitniji od 4mm, ne treba žuriti sa zaštitom.

Za suzbijanje maslininog moljca, gusjenica I i II razvojnog stadija, mogu se koristiti pripravci dozvoljeni i u ekološkoj proizvodnji: Baturad WP, ili Biobit WP ili Neemazal-T/S.

U konvencionalnoj proizvodnji može se koristit jedan od pripravaka čija je djelatna tvar deltametrin (Decis 2,5 EC) ili  dimetoat (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor) ili fosmet (Imidan 50 WG).

Deltametrin spada u skupinu sintetskih piretroida koji slabije djeluju kod visokih temperatura pa izbor pripravaka treba prilagoditi vremenskim prilikama.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 20.09.2016. u Primoštenu Burnom, Draga 6, od 10:00 -11:30 i u Drnišu lokalitet Cecela od 13:00-15:00.

Podsjećamo na zakonsku obvezu pregleda uređaja za primjenu pesticida (prskalice, atomizeri) Svi uređaji za primjenu pesticida do 26.11.2016. moraju biti barem jednom pregledani u ovlaštenim  ispitnim stanicama.

Od pregleda su izuzete sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon i leđni raspršivači na motorni pogon.

Gordana Kožarić-Silov dipl. inž. agr.
PSS, Šibensko-kninska županija

Zadarska županija:

Ovisno o sortimentu i položaju nasada može se kazati, kako je uglavnom završena oplodnja maslina u zadarskoj županiji i kako je plod tolike veličine kada je pogodan za odlaganje jaja druge generacije maslinina moljca (Prays oleae). 

Gdjegod  je on već veličine 4 -5 mm (otoci i priobalje), a tada se kod jačeg napada moljca vrše zaštitne mjere, dočim je u zaobalju (Ravni kotari) tek oplođen.

Redovitim praćenjem druge generacije spomenutoga štetnika širom naše županije, na opažačkim mjestima se bilježi znatno jači intenzitet populacije za razliku od prethodne generacije.

Stoga maslinarima preporučujemo provedbu zaštitnih mjera, a najbolje je to provesti kada se stabiliziraju vremenske prilike (bez kiše i jačeg vjetra), u jutarnjim satima.  

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 31.08.2016. u Nadinskom blatu, od 08:00 -10:00 sati.

Ivan Šimičević, dipl. ing. agr.
pss, zadarska županija

Primorsko-goranska županija:

Ovisno o lokalitetu, ovisno o sortimentu i ovisno o kondiciji nasada na našem području masline su najvećim dijelom u fenofazi završetka cvatnje i čišćenja.

Plodići su uglavnom veličine 1-2 mm s tendencijom brzog porasta. Na sjevernijim položajima cvatnja još uvijek traje. 

Na kraju cvatnje maslinare upućujemo na pregled nasada! Vizualnim pregledima listova i mladica ustanoviti postotak zaraze punovim okom. 

Na zaraženim listovima paunovim okom (Spilocea oleagina) jasno su vidljive karakteristične pjege. Na gotovo cijelom području, posebice osjetljivijem sortimentu bilježimo jaku zarazu.

Po završetku cvatnje preporučamo zaštitu od paunovog oka nove, mlade, vrlo osjetljive lisne mase pripravcima na osnovi krezoksim-metila (trgovačkog naziva STROBY WG) ili na osnovi difenkonazola (trgovačkog naziva DIFCOR).

Nadalje, metodom otresanja preporučamo ustanoviti prisutnost pipa u krošnji. Za zaštitu od pipa postaviti na debla lovne trake.

Na praćenim lokalitetima bilježimo ulov maslininog moljca (Prays oleae) iznad i na granici praga štetnosti iako još nalazimo štetnika u stadiju gusjenice i kukuljice antofagne (cvjetne) generacije što znači da će se let odužiti. 

Zaštitu planirati za slijedeći tjedan (planirati znači kupiti pripravak i pokositi nasad!!!) a za sjevernija područja u narednih desetak dana.

Karmen Karlić,  dipl. inž. agr.
PSS, Primorsko-goranska županija

20. travanj 2024 00:05