StoryEditorOCM

važna obavijestPSS: Pregledajte maslinike, moljac prijeti!

Piše PSD.
2. lipnja 2016. - 16:40
Radovi_lipanj_1

Šibensko-kninska županija:

Maslina je u obalnom dijelu županije završila s cvatnjom, a veličina zametnutih plodova varira ovisno o sorti i položaju maslinika.

Pregledom lovki na opažačkim mjestima u obalnom djelu županije bilježi se jak let 2. generacije maslininog moljca (Prays oleae).

Preporuča se maslinarima da tijekom idućeg tjedna obiđu svoje maslinike te kad plodovi dostignu veličinu cca 4mm (glavica šibice, zrno pšenice) provedu zaštitu.

Za suzbijanje maslininog moljca, gusjenica I i II razvojnog stadija, mogu se koristiti pripravci Baturad WP, ili Biobit WP ili Neemazal-T/S, dozvoljeni i u ekološkoj proizvodnji.

U konvencionalnoj proizvodnji može se koristit jedan od pripravaka čija je djelatna tvar deltametrin (Decis 2,5 EC) ili  dimetoat (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor) ili fosmet (Imidan 50 WG).

Kod odabira pripravaka treba voditi račun da deltametrin spada u skupinu sintetskih piretroida koji slabije djeluju kod visokih temperatura.

Zaštitu protiv maslininog moljca netreba provoditi u maslinicima koji su u fazi cvatnje ili završetka cvatnje (zaleđe Skradina, Pirovca, Primoštena, Miljevci, zaleđe Vodica).

Obavijest za navedena područja bit će pravovremeno objavljena.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!
Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja poropisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 20.09.2016. u Primoštenu Burnom, Draga 6, od 10:00 -11:30 i u Drnišu lokalitet Cecela od 13:00-15:00.

Podsjećamo na zakonsku obvezu pregleda uređaja za primjenu pesticida (prskalice, atomizeri)  Svi uređaji za primjenu pesticida do 26.11.2016. moraju biti barem jednom pregledani u ovlaštenim  ispitnim stanicama.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. inž. agr.
pss, šibensko-kninska županija

Splitsko-dalmatinska županija:

Pregledom lovki na opažačkim lokalitetima bilježi se jak let 2. generacije maslinovog moljca (Prays oleae) tj. generacije koja napada plod masline.

Štete od maslinovog moljca najvidljivije su krajem kolovoza i u rujnu kada napadnuti plodovi otpadaju. Pregledom unutrašnjosti otpalih plodova uočava se pojedeni sadržaj sjemenke.

U cilju izbjegavanja šteta i očuvanja plodova preporuča se zaštita maslina kada je plod veličine 4-5 mm.

Silvija Marušić, dipl. ing. agr.
PSS, splitsko-dalmatinska županija

Dubrovačko-neretvanska županija:

Posljednja očitanja na području Dubrovačko-neretvanske županije, na pojedinim opažačkim mjestima (toplijim, bližim moru), govore o intenzivnom letu maslinovog moljca (Prays oleae).

Praćeni lokaliteti, po brojnosti uhvaćenih leptira, značajno odstupaju od prošlotjednih očitanja što je indikator početka druge ili generacije ploda maslinovog moljca. Kako je, istodobno, na tim položajima plod masline 3-4 mm u promjeru, preporučamo mjere zaštite protiv tog štetnika.

Preporučamo prednost dati uporabi bioloških insekticida Baturad WP ili Biobit WP, koji imaju dozvolu za uporabu u ekološkoj i integriranoj zaštiti masline, uz napomenu da oni djeluju na ličinke nižeg razvojnog stadija (L1 i L2). Zaštitu s ovim pripravcima potrebno je obaviti u kasnim popodnevnim satima (predvečer) zbog njihove fotolabilnosti.

Na položajima gdje je plod sitniji ili eventualno još traje cvatnja, ne žuriti sa zaštitom.

Antun Kotlar, dipl. ing. agr.
pss, dubrovačko-neretvanska županija 

19. travanj 2024 18:09