StoryEditorOCM

obavijest maslinarimaPSS: Pregledajte maslinike, intenzitet leta moljca je pojačan!

Piše PSD.
19. svibnja 2016. - 23:03
moljac
Istarska županija:

Obavještavamo maslinare s područja Istre da na prognoznim punktovima bilježimo let maslinovog moljca (Prays oleae) u dosta pojačanom intenzitetu (iznad kritičnog praga štetnosti).

Napad maslininog moljca varira iz godine u godinu, te također varira od lokaliteta do lokaliteta. Štetnost moljca ovisi također, ne samo o populaciji samog moljca, nego i o brojnosti cvjetnih resa. U maslinicima sa slabijom cvatnjom i manja populacija moljca može pričiniti značajnije štete.

Za suzbijanje maslinovog moljca mogu se koristiti i slijedeći pripravci na bazi:
- Bacillus thurigiensisa (Baturad WP, Biobit WP) - djeluje na mlađe stadije gusjenica
- Deltametrina (Decis 2,5 EC, Decis 100 EC)
- Dimetoata (Rogor, Chromogor, Perfethion, Calinogor)
- Fosmeta (Imidan 50 WG).

Sve poljoprivredne proizvođače podsjećamo na obvezu redovitog pregleda prskalica sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (N/N 14/2014) i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (N/N 142/12).

Svi uređaji moraju biti barem jednom pregledani do 26. 11. 2016 godine, a popis ovlaštenih ispitnih stanica nalazi se na stranicama Ministarstva poljoprivrede. Uređaji koji ne podliježu pregledu su ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i ručni pogon, te leđni raspršivači na motorni pogon.

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB) i da se strogo pridržavaju propisanih uputa.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.
pss, istarska županija

Primorsko-goranska županija:

Prije početka cvatnje maslinare upućujemo na pregled nasada. Vizualnim pregledima listova i mladica ustanoviti postotak zaraze punovim okom. Na zaraženim listovima paunovim okom (Spilocea oleagina) jasno su vidljive karakteristične pjege.  Metodom otresanja preporučamo ustanoviti prisutnost pipa u krošnji. Lovne grane za potkornjake potrebno je iznijeti iz nasada.

Vizualnim pregledima cvatova, u slijedećih desetak ana, ustanoviti postotak cvatova sa prisutnom gusjenicom antofagne generacije maslininog moljca (Prays oleae) radi procjene potrebe suzbijanja antofagne generacije.

U nasadima gdje je to moguće preporučamo izostaviti tretiranje antofagne generacije maslininog moljca. Ukoliko je tretiranje potrebno (maslinici s reduciranom cvatnjom) u vrijeme izlaska gusjenica iz jaja primijeniti biološke pripravke na osnovi Bacillus thuringiensis (trgovačkog naziva BioBit WP ili Baturad WP).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.
Sredstva za zaštitu bilja moraju se stručno upotrebljavati prema uputama, upozorenjima, obavijestima i ograničenjima koja su navedena na etiketi.

Profesionalni korisnik je obvezan voditi evidenciju o uporabi pesticida. Uređaji za primjenu pesticida koje koriste profesionalni korisnici podliježu redovitom pregledu, do 26. studenoga 2016. godine moraju biti barem jednom pregledani i imati znak o obavljenom pregledu.

Karmen Karlić, dipl. inž. agr.
PSS, primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija:

Ovisno o položaju maslinika i zastupljenim sortama, masline su obalnom području u punoj cvatnji, prema unutrašnjosti županije zaleđe Vodica, Pirovca, Primoštena cvatnja će započeti tijekom idućeg tjedna, a dublje u zaleđu (područje Skradina, Miljevaca) procjenjuje se da će cvatnja započeti za 10-tak dana.

Pregledom lovki na opažačkim mjestima i dalje se bilježi slab let leptita 1. cvjetne generacije maslininog moljca (Prays oleae) - ispod praga štetnosti. Izuzetak od navedenog je lokalitet Široke u primoštenskom zaleđu gdje je tijekom ovog tjedna  zabilježan pojačan let leptira.

Obzirom da je u velikom broju maslinika formirano puno rese, a suzbijanje 1. generacije  maslininog moljca ovisi i indeksu cvatnje (količini rese) i indeksu zaraze – broju živih ličinki po mladici, tijekom idućeg tjedna nije potrebno provoditi zaštitu protiv navedenog štetnika.

Maslinarima na području Široka u primoštenskom zaleđu preporuča se da u svojim maslinicima uzmu uzorak rese (100 komada) te izvrše pregled iste i ustanove postotak cvatova sa prisutnom gusjenicom.

Ukoliko je postotak velik, u maslinicima gdje je indeks cvatnje manji od 10 cvatova po mladici, (formirano malo rese) tada se preporuča izvršiti tretiranje jednim od pripravaka čija je djelatna tvar Bacillus thuringiensis - BATURAD WP ili BIOBIT WP.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja trebaju ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja potrebno je propisno zbrinuti.

Podsjećamo na zakonsku obvezu pregleda uređaja za primjenu pesticida (prskalice, atomizeri) svi uređaji za primjenu pesticida do 26.11.2016. moraju biti barem jednom pregledani.

Gordana Kožarić-Silov dipl. inž. agr.
pss, Šibensko-kninska županija

 

19. travanj 2024 06:50