StoryEditorOCM

ministar uručio pehareŽupanović, Šoša, Dalmatinska maslina i Sympatico šampioni Noćnjaka

Piše PSD.
20. ožujka 2016. - 00:06
DSC_0472.JPG

Podjelom priznanja i proglašenjem šampiona u bračkom hotelu Elaphusa u Bolu, ove je subotnje večeri svom kraju priveden trodnevni, osamnaesti po redu Noćnjak, međunarodna manifestacija maslinara i uljara.

Titula Šampiona za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte oblica pripala je Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Radoslav Županović, Kruševo Primošten.

Šampion za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti je Božidar Šoša iz Zadra, a Šampion za izgled pakovine maslinovog ulja je Dalmatinska maslina j.d.o.o iz Pučišća na Braču.

Titula šampiona u kategoriji proizvoda od maslina pripalo je obrtu za proizvodnju SYMPATICO iz Solina za SPA piling, morska sol.

- Ovo je bila dobra godina, godina dobrog ulja i želimo da sljedeća bude i bolja. Ovo je jedan boljih Noćnjaka. Zahvaljujem na tome i domaćinima, hotelu, Općini Bol, no ponajviše poljoprivrednim zadrugama otoka, Selčanki, Brachiji, Bol, Postira, Supetar koje smo danas imali priliku i posjetiti, kazao je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

Pehare najboljima dodjelio je, međuostalima, i Darko Horvat, ministar poduzetništva i obrta.

On je tijekom subotnjeg dana, uz sadnju spomen masline u hotelskom vrtu, u pratnji organizatora i predstavnika bračkih i dalmatinskih poljoprivrednih zadruga, obišao i izložbu maslinovih ulja te proizvoda od maslina kojaje bila otvorena tijekom trajanja ove manifestacije.

A upravo je s predsjednicima zadruga i Zadružnog saveza Dalmacije, ali i Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo, razgovarao na sastanku održanom netom prije dodjele nagrada.

U želji da se omogući što jedostavnije poslovanje, kazao je, ovakvi sastanci biti će kontuirani jer upravo preko zadruženja pojedinci mogu artikulirati svoje stavove te sudjelovati u kreiranju zakonskog okvira.

Na ovogodišnjem je Noćnjaku prijavljeno 235 uzoraka u otovrenoj kategoriji, 81 u pakovinama. Izrazito dobra ulja pristigla na ovogodišnju manifestaciju obilježila je visoka gorčina i pikantnost, te manja voćnost.

Najbolja ulja birana su među 124 prijavljena uzorka, što je prema riječima Sandre Petričević, predsjednice povjerenstva za ocjenjivanje manje nego na prethodnom Noćnjaku, a razlog su općepoznati problemi s kojima su se suočili maslinari, ne samo u Hrvatskoj.

Uz to je pristiglo i osamdesetak proizvoda od maslina, prehrambenih, kozmetičkih ili suvenirskih.

Uz proglašenje šampiona na završnoj večeri podijeljeno je više diploma i medalja u različitim kategorijama prijavljenih uzoraka ulja i proizvoda od masline i drva masline.

Listu nagrađenih možete vidjeti OVDJE

Dobitnike osobnih i kolektivnih priznanja možete vidjeti OVDJE

I.GOSPODNETIĆ

23. travanj 2024 15:13