StoryEditorOCM

18. izdanjeOtvoren Noćnjak, dodijeljena priznanja

Piše PSD.
17. ožujka 2016. - 23:32
IMG_8677
Osamnaesti po redu Noćnjak otvoren je u četvrtak navečer u bračkom hotelu Elaphusa u Bolu.

Ova već uhodana međunarodna manifestacija maslinara i uljara u svojoj punoljetnosti broji rekordan broj od preko tristo uzoraka maslinovog ulja najvećih proizvođača i više od osamdeset uzoraka proizvoda od maslina.

Organizator Zadružni savez Dalmacije okupio je ovom prigodom maslinare iz Dalmacije, Slovenije, Italije, BiH i Crne gore.

Sadržaja ne manjka, pa je manifestacija započela otvorenjem sajama opreme, alata i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, ali i izložbom maslinovih ulja, proizvoda od masline, ljekovitog bilja te proizvoda s oznakom Hrvatskog otočkog proizvoda. Posjetitelji će ih moći obići tijekom trajanja manifestacije, baš kao i Olio bar u kojem će biti vođene degustacije i prezentacije maslinovih ulja.

A već je i prve večeri, tijekom svečanog otvorenja dodijeljeno i devet osobnih i kolektivnih priznanja.

Priznanje "Pavle Bakarić" za životno djelo u maslinarstvu i uljarstvu dobila je tako Mirella Žanetić iz Splita, znanstvenica s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša dok je Priznanje "Branko Škarica" za životno djelo u uljarstvu pripalo Josipu Mladiniću iz Splita iz tvrtke Com-ing trade.

Ivica Stančić upravitelj PZ Selčanka iz Selaca primio je Međunarodno priznanje "Cavaliere olio d'oliva", a Boljani Zdravko Karmelić, Vojmir Cvitanić te Supetranin Edo Majić primili su pak priznanje "Joško Niskota" uzornim maslinarima.

Priznanje uljarskoj zadruzi za 2015. godinu pripalo je Poljoprivrednoj zadruzi Postira dok je "Zlatno pero Noćnjaka" išlo u ruke 'Mreži TV Split'.

Priznanje "Zlatna amfora Noćnjaka" za doprinos razvoju i očuvanju maslinarske tradicije na svom području dobio je Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku.

Noćnjak nastavlja radom u petak znanstveno-stručnim skupom o maslinarstvu i uljarstvu, a važno je istaknuti i održavanje prvog stručnog skupa o mediteranskom bilju posvećenom smilju. Malu školu kušanja maslinovih ulja voditi će Sandra Petričević.

U subotu sudionike očekuje studijski obilazak Brača uz praktično maslinarstvo, to jest posjet poljoprivrednim zadrugama Selca, Postira, Supetra te Škripu kako bi bolje upoznali ovaj, maslinarstvu tradicionalno naklonjen, otok.  

Manifestacija traje do nedjelje, 20. ožujka.
25. travanj 2024 06:03