StoryEditorOCM

akcija u solinuMali i veliki vijećnici posadili masline

Piše PSD.
16. ožujka 2016. - 09:24
solin

Na gradskom zemljištu uz Most dr. Franje Tuđmana u Solinu, solinski gradski vijećnici i njihovi mali kolege, članovi Dječjeg gradskog vijeća, te Savjeta mladih, a uz pomoć Vlastitog pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti grada koji je pripremio teren, zasadili su 41 maslinu oblicu.

Na taj je način počela realizacija inicijative koju je na sjednici pred Božić prošle godine pokrenuo predsjednik Gradskog vijeća Renato Prkić.

- Mislili smo to provesti i ranije, ali nikako “uhvatiti” neki lijepi sunčan dan. Inicijativa je bila da zemljišta koje grad ima u vlasništvu oplemeni u suradnji s djecom i mladima. Ova lokacija na kojoj sadimo maslinik ima oko tisuću "kvadrata" i jedna je od tih javnih površina, druga će biti parcela u Svetome Kaji u Saloni, kod amfiteatra, gdje ćemo zasaditi aromatično bilje našega ponedblja, poput lavande.

- Na ovakav način počet ćemo skrbiti o zemljištu koje je do sada bilo zapušteno. Mislim da ovaj lijepi grad, grad mladih, treba svojim primjerom pokazati kako treba brinuti o održavanju svoga zemljišta - poručio je Renato Prkić dodajući kako se nada da će ova ideja zaživjeti i ići dalje.

- Kada masline dođu na rod, uslijedit će i berba, pa će Grad Solin imati još jedan novi suvenir, ulje u bočicama - veli Prkić.

Radostan zbog akcije bio je i predsjednik Dječjeg gradskog vijeća, sedmaš Ivan Bućan, kao i njegovi kolege.

- Na ovaj način obilježavamo Međunarodni dan rijeka, jer ova se lokacija nalazi upravo uz Jadro gdje sadimo naše masline. To je naša mediteranska kultura koju treba njegovati, a s druge strane pomažemo oplemeniti ovaj krajolik - kazao je školarac Bućan najavljujući još jednu akciju u kojoj će članovi dječjeg vijeća sudjelovati - proslavu Međunarodnog dana voda u organizaciji Grada Solina ispred Gašpine mlinice.

M. Sesartić

20. travanj 2024 06:34