StoryEditorOCM

vrijedna donacijaUdruga dalmatinskih uljara i ove godine u humanitarnoj akciji

Piše PSD.
3. ožujka 2016. - 12:08
donacija_ulje04-010316

Udruga dalmatinskih uljara nastavlja svoju humanitarnu akciju i ove godine, pa je Centru za odgoj i obrazovanje Šubićevac donirano trideset, a privatnom Dječjem vrtiću „Osmjeh“ poklonila po i Caritasu biskupije šibenske po dvadeset litara maslinovog ulja.

Primopredaja ulja organizirana je u Centru na Šubićevcu, a ulje su preuzele ravnateljice ustanova: Branka Bego, ravnateljica Centra i Katja Ercegović, ravnateljica „Osmjeha“, dok su predstavnici Caritasa izostali zbog drugih obveza.

Riječ je o donaciji ulja koje ostane nakon kemijske i organoleptičke analize uzoraka dostavljenih za natjecanje na manifestaciji „Dani mladog maslinovog ulja, koju je po peti put organizirala Udruga dalmatinskih uljara.

- Manifestacija je održana 12. prosinca prošle godine u vodičkom hotelu Olympia i za analizu je bilo dostavljeno 220 uzoraka maslinovog ulja. Kako za analizu treba dostaviti pola litre ulja, skupilo se 110 litara. Nakon provedene analize i kušanja ostalo je 70 litara koje sada doniramo.

- Nastojimo svake godine ulje donirati nekoj drugoj ustanovi, a ove smo se odlučili za ove tri. Moram podsjetiti da smo u Udruzi odluku o doniranju ulja koja ostane od analize donijeli odmah nakon prve održane manifestacije, jer sudionici natjecanja u pravilu ostatak ulja ne uzimaju natrag, rekao nam je predsjednik Udruge Drago Laća.

Uz predsjednika Laću, primopredaji ulja nazočni su bili Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara, te predstavnici suorganizatora manifestacije, Davor Antica, predsjednik Udruge senzornih analitičara „Olea“ Šibenik i Lidija Bujas, iz Zavoda za javno zdravstvo Šibenik.

Među sudionicima natjecanja bilo je uljara od Dubrovnika do Istre, te i iz susjedne Bosne i Hercegovine, pa manifestacija „Dani mladog maslinovog ulja“ ima međunarodni karakter.

Organizatori manifestacije su pričekali da prođe žalbeni rok od mjesec dana od dana održavanja manifestacije i kako se nitko od sudionika nije žalio, preostalo ulje bilo je spremno za doniranje.

- Ulje je izuzetno dobre kvalitete, pa je od ovih 70 litara deset litara djevičanske kvalitete, a preostalih šezdeset ekstra djevičanske kvalitete, rekao nam je predsjednik šibenske Udruge senzornih analitičara „Olea“ Davor Antica, jedan od onih koji su ocjenjivali kvalitetu ulja.

Ravnateljica Centra Branka Bego zahvalila je na donaciji, te naglasila kako ovo nije prvi put da Udruge maslinara Dalmacije misli na njih.

- Imamo jako dobru suradnju s brojnim subjektima pa tako i sa Udrugom dalmatinskih uljara. Ovo su već tradicijski susreti s njima jer nam već četvrtu godinu za redom doniraju maslinovo ulje i na taj način doprinose kvaliteti ishrane naše djece. Ulje će nam itekako dobro doći za potrebe naše kuhinje u kojoj se svakodnevno sprema stotinu obroka za naše korisnike, kazala nam je Bego.

Zahvalita se donatorima i ravnateljica Dječjeg vrtića „Osmjeh“ Katja Ercegović u ime dvije stotine djece koji pohađaju njezin vrtića i koji će uživati u doniranom ulju.

Katarina RUDAN

24. travanj 2024 12:48