StoryEditorOCM

sezonska prognozaOčekuje nas toplije i nešto kišovitije proljeće od uobičajenoga

Piše PSD.
29. veljače 2016. - 12:46
poplava_imotsko_polje1-0206
Zima nam je bila topla, toplija od uobičajenoga, a kakvo će nam biti proljeće? O tome što nas očekuje u sljedećem razdoblju do svibnja otkriva nam Krunoslav Mikec iz Državnog meteorološkog zavoda.

- Očekuje nas toplije i nešto kišovitije proljeće od uobičajenoga. Srednja se tromjesečna temperatura u razdoblju ožujak-svibanj očekuje višom od uobičajene, što znači da se i tijekom proljeća očekuje nastavak trenda iznadprosječne topline – kaže nam Mikec.

Što je s kišom, možemo li očekivati enormne količine ili je sve u granicama normale?

- Što se tiče oborina, tijekom proljetnih mjeseci izgledno je prosječno kišovito vrijeme uz povećanu vjerojatnost za višak oborina u odnosu na prosjek – najavljuje Mikec.

Eto, sad znamo, pred nama je još jedno dugo pretoplo razdoblje u kojemu nećemo morati strahovati zbog velike zime.

Međutim, može se dogoditi da nas dohvati koji burni dan, jer treći je mjesec poznat po tri marčane bure, a moguć je i nakon toga koji kratkotrajni hladni prodor zraka i to bi zapravo bilo sve.

Podsjetimo, prema sezonskoj prognozi Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, prethodni period je najavljen kao iznadprosječno topao i to se doista dogodilo, imali smo tek kratke hladne prodore i mnogo toplih dana.

Inače, sezonska prognoza je vrsta dugoročne prognoze i rezultat je interpretacije velike količine dostupnog prognostičkog materijala.

Sezonska prognoza Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a ponajprije se odnosi na podatke dobivene računalnim modelom za dugoročnu prognozu, a koje DHMZ, kao predstavnik Republike Hrvatske, preuzima iz Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze u Readingu, u Velikoj Britaniji.

Što se nas i proljeća tiče, na topliju odjeću i obuću zaboravite, a pri ruci za svaki slučaj držite kišobrane, trebat će vam.

Ojdana Koharević

Ledeni sveci

Vrijeme pred nama donosi marčane bure, no mogući su i svibanjski 'ledeni sveci' a to su Mamericije – 11. svibnja, Sveti Pankracije – 12. svibnja, Sveti Servacije – 13. svibnja, Sveti Bonifacije – 14. svibnja i Sveta Sofija – 15. svibnja.

Ti se svetački datumi u pučkoj meterologiji povezuju sa jakim pogoršanjem vremena, a donose mraz pa čak i snijeg. Ova tri Sveca u našoj i široj europskoj tradiciji svoj su epitet dobili zbog čestih iznenadnih prodora hladnoće oko polovice svibnja. Prema pučkom iskustvu blago proljetno vrijeme tek nakon "hladne Sofije" postaje stabilno.
 

 

23. travanj 2024 14:24