StoryEditorOCM

oprez zbog tunisaJakovčić: Prihvaćene su mjere zaštite europskih maslinara

Piše PSD.
27. veljače 2016. - 12:02
Jakovcic_Ivan2

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić na plenarnoj sjednici održanoj u četvrtak podržao je uvođenje hitnih trgovinskih mjera kojima EU želi pomoći gospodarstvu Tunisa.

U sklopu trgovinskih mjera Europska komisija predlaže za razdoblje 2016. - 2017. bescarinski uvoz godišnje kvote od  35 tisuća tona djevičanskog maslinova ulja podrijetlom iz Tunisa na tržište EU-a.

Prihvaćen je amandman skupine zastupnika, među kojima je i Jakovčić, kojim se EK obvezuje na kontinuirano praćenje stanja na europskom tržištu maslinovog ulja.

- Premda imam mnogo rezervi podržat ću uvođenje hitnih autonomnih trgovinskih mjera za Tunis. Glasovat ću za te mjere jer je u dokumentu precizirano da će se od godine do godine sustavno pratiti što se događa na tržištu maslinovog ulja u EU. Dobro je što je amandman kojim smo tražili takvo praćenje tržišta prihvaćen.

- No upozoravam da će uvoz maslinovog ulja, na prvom mjestu, korist donijeti posrednicima na europskom tržištu, a mnogo će manje koristi imati proizvođači maslinovog ulja u Tunisu. Glasat ću za jer je uvođenje trgovinskih olakšica za Tunis ujedno i politička poruka toj zemlji. Unija treba podržati i pružiti pomoć građanima Tunisa. Ovom odlukom Europski parlament pokazuje da stoji uz Tunis.

- No još jednom pozivam na oprez kako se zarada od tog posla ne bi u najvećoj mjeri prelila u džepove posrednika na tržištu, a da tek manji dio zarade završi u rukama proizvođača maslinovog ulja u Tunisu - izjavio je Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu (ALDE-IDS).

Maslina

17. travanj 2024 00:27