StoryEditorOCM

Zlatne kapiDr. Helena Piacun: Ljubav i ženska ruka presudne su za kvalitetu ulja

Piše PSD.
25. veljače 2016. - 12:56
jelsa

Bila sam uvjerena u kvalitetu svog ulja, ali se ipak nisam nadala da ću se pored toliko renomiranih maslinara i uljara ovjenčati maslinovim vijencem i ponijeti titulu šampionke prve manifestacije "Dani maslinova ulja otoka Hvara 2016.", što je održana u Jelsi.

Ulje je od miješanog sortimenta u kojem prevladava oblica, a masline su moja velika ljubav, tako da uz posao u Sućurju obrađujem oko dvjesto stabala, naravno uz pomoć obitelji i prijatelja - s oduševljenjem je izrekla dr. Helena Piacun, čije je ulje ocijenjeno s čak 99,4 boda.

Ta splitska liječnica ponosna je vlasnica dviju zlatnih, te po jedne srebrne i brončane medalje s prijašnjih natjecanja. Njezini kolege maslinari Branko Šore (98,2 bodova) i Marin Tudor (98,4 bodova) iz Milne na ovoj su se manifestaciji također okitili zlatom.

Priznanja su im, kako kažu, poticaj za bolje i više u maslinarstvu, pa će na ovakav način i ubuduće provjeravati kakvoću svog ulja.

Stručna ekipa s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, pod vodstvom dr. sc. Mirelle Žanetić, ocijenila je ukupno 45 uzoraka ulja, od čega je 35 bilo ekstra djevičanskih, dva djevičanska, a osam lampante, te je još dodijelila pet srebrnih i trinaest brončanih medalja.

- Ova naša manifestacija organizirana je u svrhu promocije maslinarstva otoka Hvara. Ponosni smo što se za natjecanje prijavilo i pet naših kolegica s čak sedam uzoraka ulja, a među njima je i šampionsko. Siguran sam da će ona postati jednom lijepom tradicijom i da za nju neće vrijediti ona "plesala je samo jedno ljeto, odnosno zimu" - kazao je Đorđan Gurdulić, predsjednik Udruge "Sv. Špirijun" i Organizacijskog odbora "Dana maslinova ulja otoka Hvara 2016.".

A sve je zapravo počelo tako što su cijelu ovu priču maksimalno podržali Općina i Turistička zajednica općine Jelsa, načelnik Nikša Peronja i direktor Turističkog ureda Ivo Duboković.

U stručnom smislu svoj doprinos dali su mr. sc. Stanislav Štambuk iz Poljoprivredne savjetodavne službe i Vrbovljanin Renato Stipišić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu.

Potrebno je spomenuti i nadarenog mladog pjevača Darija Belića koji je na otvaranju manifestacije, uz klavirsku pratnju maestra Tomija Domančića, izvrsno otpjevao "Lijepu našu", a nazočnima se obratio i domaći župnik don Stanko Jerčić.

- Ne dopustite da se ono što se nekoć činilo s lozom, odnosno vinom, po onoj "grožđa koliko Bog da, a vina koliko ja hoću", sada na neki način ponavlja i s uljem. Zato plediram da bdijete na tim svetim uljem i ne dajte da se to tekuće zlato, ta Božja tekućina, profanira - rekao je don Stanko.

Zanimljivosti ovog druženja svakako je pridonio amaterski glumac i voditelj Tonko Ivičević Bakulić, a u nastavku je dr. Mirella Žanetić ukazala na potencijalne manjkavosti ulja (octikavost, salamura, pljesnivo i upaljeno ulje).

Posjetitelji su također mogli degustirati tri prvonagrađena, ali i sortna ulja (mastrinka, leccino, levantinka i lastovka), da bi potom uslijedila zajednička večera za natjecatelje, goste i uzvanike koje je do kasnih noćnih sati zabavljao Miho Marušić, jedan od najboljih harmonikaša na škoju.

Piše Mirko Crnčević

23. travanj 2024 19:37