StoryEditorOCM

kvote za tunisJakovčić u Europskom parlamentu: Moramo zaštititi europske proizvođače maslinova ulja

Piše PSD.
18. veljače 2016. - 18:22
Jakovcic_Ivan

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić podnio je amandmane na Uredbu EP-a i Vijeća o uvođenju hitnih autonomnih trgovinskih mjera za Tunis u kojima traži dodatnu zaštitu interesa europskih proizvođača maslinova ulja.

Trgovinskim mjerama Unija želi pomoći Tunisu čije je gospodarstvo oslabljeno zbog terorističkih napada. U sklopu trgovinskih mjera Europska komisija predlaže za razdoblje 2016. - 2017. bescarinski uvoz godišnje kvote od  35 tisuća tona djevičanskog maslinova ulja podrijetlom iz Tunisa na tržište EU-a.

Jakovčić zahtijeva uvođenje dodatnih kontrola kako bi se osiguralo da je uvezeno maslinovo ulje doista i proizvedeno u Tunisu te da je na tržište Unije uvezeno izravno iz te zemlje.

U posebnom amandmanu Jakovčić od EK-a traži da, dođe li u 2017. do poremećaja na europskom tržištu, razmotri odobrenu kvotu za uvoz maslinova ulja iz Tunisa.  

"Nemam dvojbu oko toga da EU treba pomoći Tunisu. Ta se zemlja, zbog globalnih političkih prilika i terorističkih napada, nalazi u iznimno teškoj gospodarskoj situaciji. Jednako tako nemam dvojbu oko toga da Unija mora zaštititi svoje proizvođače maslinova ulja.

Zato sam, zajedno sa španjolskim i talijanskim kolegama, podnio amandmane o kojima će se glasovati sljedeći tjedan na plenarnoj sjednici EP-a. Očekujem da će većina zastupnika podržati naše amandmane. Mi doista moramo znati hoće li se maslinovo ulje uvoziti izravno iz Tunisa i moramo biti u stanju spriječiti moguće pokušaje šverca ili prijevara s podrijetlom maslinova ulja.

Moramo biti u stanju zaštititi i europske proizvođače maslinova ulja i spriječiti poremećaje na tržištu. To su argumenti za naše amandmane koji će, vjerujem,  dobiti potporu većine zastupnika u EP-u", rekao je Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu (ALDE-IDS).

MASLINA

20. travanj 2024 15:07