StoryEditorOCM

siva zonaInspekcija Ministarstva poljoprivrede: Od 20 ekstradjevičanskih ulja, šest nije smjelo biti u prodaji!

Piše PSD.
7. veljače 2016. - 00:25
skola_kusanja2-091209

Od 20 ekstradjevičanskih maslinovih ulja, sedam u proizvodnji i 13 u maloprodajnim trgovačkim lancima, koje je lanjske godine kontrolirala poljoprivredna inspekcija, čak šest ih je palo na ispitu kakvoće, doznaje Večernji list u Ministarstvu poljoprivrede.

Čak trećina hrvatske proizvodnje maslinova ulja pliva u sivoj zoni, procjene su koje se godinama već ne smanjuju, a sada, prema nalazima inspekcije, sa svakim trećim kupujemo i mačka u vreći.

Od devet ispitanih ulja lani proizvedenih u Hrvatskoj, čak četiri nisu odgovarala parametrima kvalitete, autentičnosti i senzorskom ispitivanju.

Najfinija ulja proizvođači miješaju s drugim uljima. Rezultati inspekcije najbolji su znak da se krene u rigoroznije kontrole.

Sva maslinova ulja kojima je nakon kontrole zabranjena prodaja bila su domaća, a uvozna su bila lažnog ranga. Dva od njih bila su patvorena, što znači da su ih proizvođači, među kojima i dva OPG-a, miješali s drugim uljima, osim maslinovih, dok od 11 ulja iz zemalja članica EU, dva nisu zadovoljila.

U oba slučaja, a riječ je o jednom talijanskom i jednom španjolskom ulju – u pitanju je, kako se tvrdi, „nesukladnost“ na senzorsko ispitivanje. To znači da će se takva ulja, uz moguću kaznu trgovcima do 50.000 kuna, iz ekstradjevičanskih preimenovati u djevičanska ili maslinova ulja i ponovno vratiti na tržište.

Ivica Ljubenkov, predsjednik Zajednice maslinara i uljara Hrvatske (ZUMAH), koji je svojedobno radio u laboratoriju za maslinova ulja splitskog SMS-a, kaže kako su rezultati inspekcije najbolji znak da se krene u rigoroznije kontrole na tržištu.

Prema parametrima EU, Ministarstvo poljoprivrede uzelo je više nego dvostruko uzoraka na tržištu – minimum je osam! No Ljubenkov drži kako sustavne kontrole u nas nema.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE

MASLINA

20. travanj 2024 14:38