StoryEditorOCM

unikomerc promoIdealno je doba za pripremu ogrjeva

Piše PSD.
11. siječnja 2016. - 16:30
M-MS231_MS251-E001

Hrast, grab i bukva najbolja su drva za ogrjev, a upravo je ovaj hladniji dio godine idealan za sječu i spremanje. Vrijeme je to mirovanja vegetacije, ali i vrijeme kad drvo ima najmanje vlage. Spremite li ga na suho i prozračno mjesto, drvo će sljedeće godine biti spremno za ogrjev.

Dolaskom hladnijih mjeseci građani kreću u nabavu energenata za grijanje. Još uvijek jako zastupljen, a i jedan od najjeftinijih energenata za grijanje su drva. Kako bi drva bila kvalitetna i kako bi se bolje iskoristila za grijanje prostora, potrebno je pravodobno ih sječi, ali i što je ključno, pravilno ih skladištiti.

Idealno je obaviti sječu ili nabavu drva godinu dana, pa čak i dvije unaprijed. Sječu ogrjevnog drva najbolje je napraviti  upravo u ovim hladnijim mjesecima, od listopada do ožujka. Vrijeme je to mirovanja vegetacije, ali i vrijeme kad drvo ima najmanje vlage.   

Sječu kojom prorjeđujemo i time pomlađujemo drvo, možemo obaviti čak i tijekom snježnih prohladnih dana. Ako vam pak hladnije vrijeme ne odgovara, a žustro kretanje i rad nije vam dovoljan  da se ugrijete, onda odaberite neki sunčani dan.

Nakon sječe, drvo za ogrjev najbolje je odmah i ispiliti i iscijepati, po mogućnosti u metricu. Vrlo je važno mjesto gdje ćete pospremiti drva nakon cijepanja. Znalci savjetuju da to bude suho i prozračno mjesto, po mogućnosti izloženo suncu i propuhu.

Nikako se ne preporuča ostavljati drva u šumi ili ispod krošanja stabala te u podrumskim prostorima. Drvo se smatra suhim kad mu je vlažnost manja od 20%. Ložite li upravo suhim drvima, uštedit ćete energiju i lakše postići željenu temperaturu prostorije. Naime, energija se neće trošiti na isparavanje vode iz drveta, a i neće doći do kondenzacije na peći ili dimnjaku.  

Za ogrjev se najčešće koriste drva hrasta, bukve graba i bagrema. Ova su drva i najbolji izbor za ogrjev budući da gore bolje od primjerice lipe ili vrbe, dok se crnogorična drva poput bora ili jele uopće ne preporučaju za ogrjev.

Svako od navedenih drva ima svoje prednosti i mane, tako je hrast kaloričniji od bukve ili graba i stvara jaki žar, no mora biti potpuno suh. Grab je izvrstan za čuvanje, ali i loženje, dok je bukva najpodložnija djelovanju gljivica koje izazivaju tzv. prozuklost i iz tog je razloga važno da bude na vrijeme posječeno i osušeno.

Sječa, piljenje i cijepanje drva mogu biti opasan posao, stoga pripazite kod ovih radova. Provjerite i osigurajte područje osobito pripazite da u blizini nema promatrača. Rušite li stabla, utvrdite prethodno smjer u kojem će pasti. Kod piljenja drva koristite stabilno postolje ili pilite na tlu. Za siguran rad neophodna je i kvalitetna i odgovarajuća oprema u skladu s radovima, ali i vašem znanju i vještini.

UNIKOMERC / SPONZORIRANI ČLANAK

Čišćenje zaraslih zemljišta i gustiša

Trenutak je i za čišćenje zaraslih zemljišta i gustiša. Osim što ćete tako pripremiti teren za topliji period godine, drvca dobivena čišćenjem također možete iskoristiti za ogrjev.

Sthil pila

Stihl pila spretan je model s osnovnom opremom. Vrlo je dobra za piljenje ogrjevnog drveta i drvodjelstvo te radove oko kuće poput prorjeđivanja gustiša i uređivanje krošanja voćaka. 

18. travanj 2024 22:25