StoryEditorOCM

frankovići iz medvejeVaterpolist sa zaštićenim uljem

Piše PSD.
30. prosinca 2015. - 20:45
franko

Jedini ambasadori Primorsko-goranske županije na dodjeli certifikata i prve oznake izvornosti "Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje" u Vodnjanu bili su članovi obitelji Franković iz Medveje, iz općine Lovran.

OPG glasi na majku Đurđicu Franković, a ona sa suprugom Bogomilom, sinom Nikolom, kćerkom Ivom i zetom Željkom Stojanovićem dijeli zasluge i uspjeh obitelji.

Prisjećaju se da su još prije 40 godina svoje ulike dovozili na preradu u Vodnjan, a zadnjih godina vjerni su poznatoj uljari “Agro Milo” iz Baredina.

A za brend Franković najzaslužniji je sin Nikola, inače dipl. ing. vinarstva, poznati vaterpolist i hrvatski reprezentativac, pa i profesionalni ribar.

Moto im je spojiti turizam s kvalitetom vlastitih proizvoda, među kojima caruju visoko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje i vrhunsko vino.

Majka Đurđica bivša je bankarica, te razumljivo ona zatvara financijsku konstrukciju svakog projekta, otac Bogomil je po struci projektant strojarstva, a otkad je u mirovini predao se sav ljubavi prema poljoprivredi, koju je naslijedio od svojih starih, da bi njome sada zarazio svoje nasljednike.

Komentirajući markicu, Nikola je priznao:

– Njome se konačno naš trud i rad isplatio. Velika nam je čast da smo i mi dio ovoga hvalevrijednog projekta zaštite izvornosti istarskog maslinova ulja. Ovo je i veliki poticaj za daljnje bavljenje maslinarstvom i ostalim autohtonim kulturama. Nadam se da će to potaknuti druge vlasnike maslina, posebice mlade, da se vrate tradiciji i proizvodnji.

Nikola je uvjeren da će im zaštita oznake izvornosti maslinova ulja pomoći u plasmanu na tržište:

– S tom markicom naš brend s Liburnije konkurirat će velikim proizvođačima i istarskim maslinarima.

Za razliku od istarskih maslinara, Frankovići zahvaljuju klimatskim prilikama na Liburniji, jer ih je nakon ekstremne suše blagoslovila kiša u pravo vrijeme, tako da su im se grane maslina savijale pod teretom. Ulje rade od sorti: frantoio, leccino, istarska bjelica, oblica i drobnica.

branka žužić

18. travanj 2024 11:42