StoryEditorOCM

tribina u splituZlatka Knezović: Neka maslinova ulja koja idu u prodaju miješaju se s rafiniranima

Piše PSD.
2. prosinca 2015. - 17:44
tribina_maslina2-011215

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića, u sklopu ciklusa "Javnozdravstveni utorak" kojeg organizira Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u utorak je održana javna tribina na temu "Maslinovo ulje".

O maslinama i njihovoj preradi okupljenima je tako govorila Zlatka Knezović, dipl. ing. kemije, koja je na početku svog predavanja upozorila da se u našim dućanima mogu kupiti nekoliko kategorija ulja: od onog ekstradjevičanskog najbolje klase, zatim rafiniranog, pa sve do ulja komine masline koje je ujedno i najslabije kvalitete.

- Građani su često u zabludi kad govorimo o klasifikaciji ulja. Misle da koriste ono najbolje kakvoće, napravljeno direktno od ploda masline, no istina najčešće bude sasvim drugačija. Naime, anlizama je utvrđeno da se dio maslinovih ulja koja idu u prodaju miješaju s onim rafiniranima - ustvrdila je Knezović.

Prema njenim riječima, procjena kvalitete ulja radi se na temelju kemijske i senzorske analize koja uključuje degustaciju.

- To rade uvježbani ljudi, istrenirani za to. Maslinovo ulje se proba zagrijano, u čašama u kojima se ne vidi njegova boja, a prvo se analizira miris, a tek onda njegov okus. Suprotno učestalom stavu naših ljudi kako ulje koje je gorko ili pikantno nije dobro, moram reći kako je upravo to odlika dobrih ulja.

- Također, maslinovo ulje ima rok od 18 mjeseci i najbolje ga je držati u staklenim bocama ili onima od kvalitetnoijeg inoxa. Unatoč tradiciji, kamenice bi bilo pametno izbjegavati... Dobro je znati i da bi ga se trebalo držati u ambalaži punoj do vrha kako bi se što kontakt s kisikom sveo na minimum i tako spriječila oksidacija ulja - zaključila je Knezović. 

L. K.

18. travanj 2024 10:14