StoryEditorOCM

arheološko uljeU staroj Saloni sve je više maslinika: 'Triba pazit da se plitko obrađuje zemlja...'

Piše PSD.
14. studenog 2015. - 08:34
SAM_6125.JPG

Među zidinama stare Salone sve je više maslinika, ljudi ponovo oplemenjuju svoja zemljišta, pa je gušt gledati tako uređene parcele, a da se s druge strane, naravno, pazi na arheologiju.

- Je, baš je lipo ovde, obrađivat i dolazit u ovakav jedan ambijent – govore nam braća Neno i Marko Milišić koji u Starinama imaju dva maslinika, Neno na Jezerinama, a Marko u Grudinama.

- Tu na Jezerinama imamo pedeset stabala, dvadeset starih i trideset novih. Imamo oblica i levantinki koje su ove godine dale tristo kila plodova, pa je bilo tridesetak litara ulja, no, zajedno sa ovima u Grudinama i maslinama koje imamo iza kuće u Parini u Svetome Kaju, obrali smo tako ukupno šestotinjak kila i na kraju u konobu spremili pedesetak litara ulja – pričaju nam braća Milišić.

- Na Jezerinama je prije maslina bija vinograd dida Ljube - govori nam njegov imenjak 14-godišnji Ljubo Milišić, Nenin sin, koji također voli pomagati oko radova u masliniku. A, brala je, vele, i ovoga puta čitava obitelj.

- Neninih petero dice, nevista, ja i naši rođaci, a preradu smo obavili u uljari “Vukšić” u Svetome Kaju - kazuje Marko.

- Zadovoljni smo ovogodišnjim urodom s obzirom da imamo dosta mladih maslina. Virujemo da će dogodine bit još više ulja, kada nam i one masline u Grudinama dođu na rod. Taj je maslinik star jedno tri, četiri godine tek – pojašnjava Marko i vodi u obilazak maslinika na Jezerinama.

Iza nas je lokalitet Kapljuč i pogled put Kozjaka, desno od toga je poznati salonitanski amfiteatar, a pravo se pruža solinsko-vranjički bazen i more.

- Znamo doć ovde napraviti i marendu i malo se družiti, tako da se usput nešto i obavi u masliniku – govore Milišići.

- Drago nam je da svit sve više radi po Starinama – ističu i oni.

- Naravno, kad su radovi u masliniku triba pazit da se plitko obrađuje zemlja radi starina, kamenja i slično – dodaju solinski maslinari pokazujući nam u okružju i stara stabla smokava petrovači po kojima je Solin također poznat, u kraju je i jedna dunja...

Moga bi čovik tako sidit na kamenu stare Salone s pogledom na more i maslinu, sam sa svojin mislima, još dugo, da mu niko ne triba...

No, penjemo se iz maslinika preko zidina na cestu, svak za svojim putem, Marko u trlišu, Ljubo u školu, ja u redakciju. Ostaju za nama Starine, masline i miris jeseni...

Napisala i snimila: Mia Sesartić

20. travanj 2024 08:18