StoryEditorOCM

VISOKA TEHNOLOGIJAProjekt kod Šibenika: dronovi lete - koliko maslini treba vode i gnojiva?

Piše PSD.
4. listopada 2015. - 20:54
dron

Prema riječima Marlene Floigl, pročelnice županijskog odjela za gospodarstvo primiče se kraju izrada Idejnog projekta sustava navodnjavanja Jadrtovac-Donje Polje u sklopu Nacionalnog programa ruralnog razvoja RH do 2020. godine.

Kada bude izgrađen, ovaj sustav će, uz primjenu najsuvremenije tehnologije osigurati optimalno navodnjavanje 1,2 milijuna čokota loza i šest tisuća stabala maslina na nešto više od 300 hektara nekadašnjeg neplodnog krša na osunčanim, vjetrovitim obroncima iznad Jadrtovca.

Ovaj trogodišnji pilot program navodnjavanja drvenastih poljoprivrednih kultura na preobraženom kršu inicirala je Županija i sufinancira ga zajedno s JP Hrvatske vode, odnosno Ministarstvom poljoprivrede, a pod stručnim nadzorom dr. Davora Romića s Agronomskog fakulteta u Zagrebu provodi se u vinogradu tvrtke San d.o.o. Zdravka Kursana.

Budući sustav koristit će i njemu susjedni vinogradari i vinari, Plenković i Dunđer, koji su poput Kursana, svoje površine pod vinovom lozom na bivšem vojnom vježbalištu također oteli kršu uz pomoć specijalnih građevinskih strojeva.

- Tijekom listopada očekujemo da će nam stići i procjena utjecaja na okoliš ovoga zahvata koju izrađuje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, nakon čega od Grada Šibenika možemo zatražiti lokacijsku dozvolu. Dogodine ćemo nadam se, raspolagati s kompletnom dokumentacijom, prijaviti projekt na natječaj i naposljetku izgraditi sustav - objašnjava Floigl.

Napominje da je to prvi sustav za navodnjavanje u županiji pod kontroliranim uvjetima i s poznatim krajnjim korisnicima. Predviđa također i plaćanje naknade za upotrebu vode iz obližnjeg izvora Ribnika pohranjene u dvjema akumulacijama ukupne zapremnine 300 tisuća prostornih metara, koje će se iz tri crpilišta puniti u razdoblju godine kada je voda najbolje kakvoće i bez salaniteta, čega ima u slučaju toga izvorišta.

Petrovo polje s branom za navodnjavanje

Svakako, riječ je o primjeru dobre suradnje gospodarstva, znanosti i javnog sektora, a koliko je napredan ovaj sustav, kakav se upotrebljava u SAD, Europi, a očekuje se uskoro i kod nas, rječito govore podaci da su upotrebi mjerači vlažnosti tla i bespilotne letjelice (dronovi) opremljene s termo kamerama, kako bi se uz pomoć računalne tehnologije odredile najbolje količine vode i tekućeg gnojiva, ovisno o vremenskim uvjetima.

Gotovo pa planski zgotovljen sustav Jadrtovac-Donje polje nije i jedino u vezi s navodnjavanjem poljoprivrednih površina što je u posljednjim godinama postignuto u županiji. Istraživanja traju od 2008., nakon što je Županija godinu dana prije od Agronomskog fakulteta u Zagrebu naručila izradu Plana navodnjavanja ŠKŽ, ističe Floigl.

Otada se godišnje planira financiranje istraživanja, a u Radnoj skupini za koordinaciju Plana navodnjavanja sudjeluju predstavnici Županije, ministarstva, Hrvatskih voda i poljoprivredne savjetodavne službe.

Do danas je u ovaj Plan utrošeno 5,5 milijuna kuna, najvećim dijelom iz sredstava ministarstva, uz sufinanciranje Županije. Kako je sada, od prvotno planiranog navodnjavanja površina na području županije, otpalo je područje Gaja na Unešiću i Vedrovo polje, zbog nedostatnih količina vode, najviše se odmaklo u Jadrtovcu i Donjem Polju, a u Petrovom polju predviđena je izgradnja višenamjenske brane za navodnjavanje oko 2574 hektara zemljišta.

Proširenje sustava jedino sa zamahom poljoprivrede

Međutim, napominje Floigl, prema studiji utjecaja na okoliš moguća je ugroza nekoliko endemskih vrsta riba, no to se može ublažiti mjerama zaštite okoliša i tehničko-tehnološkim rješenjima planiranog zahvata.

- Konačna rješenja ovog problema bit će utvrđena u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš akumulacije Čikola, te se u Županiji nadamo da će se projekt koji trebaju izraditi Hrvatske vode, na kraju i ostvariti. I naposljetku, napomena u vezi s mogućim širenjem sustava navodnjavanja na površine u Donjem Polju: to će biti moguće tek kada vlasnici zemljišta u značajnijem broju iskažu interes za ozbiljnije bavljenje poljoprivredom. Vidjet ćemo što će donijeti vrijeme i kakav će odjek imati nove mjere za unaprjeđenje poljoprivrede i stočarstva. Objavit ćemo ih nakon što ih odobri resorno ministarstvo – kaže Marlena Floigl.

Branimir PERIŠA / ŠIBENSKI LIST

Ekstremni uvjeti - malo zemlje, još manje vode

Prof. dr. sc. Davor Romić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu voditelj je pilot projekta navodnjavanja Jadrtovac - Donje Polje, koji je od važnosti i za sve ostale, na kršu nastale poljoprivredne površine u zemlji.

- Kao znanstvenici, postavili smo pitanje što će biti s svim takvim vinogradima i maslinicima osvojenim od krša, budući da je na takvim tlima svega 10-30 posto zemlje, a mogu akumulirati minimalne količine vode, čak pet puta manje od crnice? Pri takvim ekstremnim uvjetima, najvažnije je odrediti granicu između povećanja prinosa navodnjavanjem i kvalitete grožda i vina, objašnjava prof. Romić i odmah odgovara da je jedino rješenje u "filigranskom" pristupu i upravljanju zemljištem i nasadima. Zato i služi složena, sofisticirana tehnologija, a pilot projekt na najboljem je putu da dade odgovore na ova složena pitanja ne samo u jadrtovačkim vinogradima, već u slučaju svih zemljišta nastalih na ovaj način - ističe prof. Romić.

Ovaj znanstvenik inače je voditelj Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodom u RH.

19. travanj 2024 23:39