IOC predviđa proizvodnju više od 2,5 milijuna tona ulja, cijene na rekordnim razinama

IOC predviđa proizvodnju više od 2,5 milijuna tona ulja, cijene na rekordnim razinama

Ovogodišnja proizvodnja maslinovog ulja bit će negdje između lanjske, najgore u posljednjih dvadesetak godina, i one godinu prije koja je bila najbolja ikad.

Procjena je to koju je iznio International Olive Council, međunarodna organizacija s sjedištem u Madridu.

Nije to baš bogzna kakva prognoza s obzirom na veliki raspon u koji se predviđanje može smjestiti, ali svakako odražava visoku razinu nesigurnosti vezanu uz berbu 2015/16. koja će započeti sljedećeg mjeseca.

IOC predviđa proizvodnju više od 2,5 milijuna tona, drugim riječima, predstojeća berba neće biti najgora u posljednjih 15 godina, ali je Vijeće odbilo definirati gornji limit moguće proizvodnje maslinovog ulja. Lanjska proizvodnja bila je 2,4 milijuna tona.

U svojoj prognozi IOC nije spominjao Italiju, koja je lani imala jednu od svojih najgorih berbi u povijesti, a nije sasvim jasno ni koje su podatke za predviđanje koristili iz drugih velikih proizvođača, poput Tunisa i Grčke.

Ni u Španjolskoj, najvećem svjetskom proizvođaču maslinovog ulja, situacija nije sasvim jasna. Jose Maria Penco, stručnjak Španjolske udruge maslinarskih regija, kaže kako analiza agro-klimatskih varijabli koje utječu na razvoj plodova ukazuje na velike oscilacije između navodnjavanih i nenavodnjavanih plantaža.

Kad se uzmu u obzir samo klimatski podaci, situacija nije dobra, u srpnju su temperature dosezale 40 Celzijevih stupnjeva više od 20 dana u južnim dijelovima Španjolske, zbog čega su se plodovi, koji još nisu završili fazu otvrdnjavanja, sušili i opadali.

Zbog toga Jose Maria Penco svoju procjenu ovogodišnje proizvodnje maslinovog ulja u Španjolskoj smješta na 1,2 milijuna tona, što je poboljšanje u odnosu na lanjskih 825.000 tona, ali i puno ispod rekordnih 1,78 milijuna tona u  sezoni 2013/14.

Sve to, kao i smanjivanje lanjskih zaliha, dovodi do rasta cijena ulja širom svijeta. Cijene za ekstra djevičansko maslinovo ulje, kao i rafinirana ulja iz Španjolske, Italije, Grčke i Tunisa su blizu ili na svojim rekordnim razinama.

Marija Čović

Naslovnica Novosti

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?

Pošalji Rezultati