StoryEditorOCM

optimalni uvjetiPSS Split i Dubrovnik: Zabilježen je vrlo jak intenzitet leta muhe!

Piše PSD.
11. rujna 2015. - 14:51
muja

Splitsko-dalmatinska županija:

Upozoravamo maslinare da je na dijelu lokaliteta Splitsko-dalmatinske županije na kojim se prati brojnost maslinine muhe (Bactrocera oleae) u prvoj dekadi devetog mjeseca došlo do značajnijeg porasta broja štetnika.

Prema prikupljenim podacima s terena zabilježen je vrlo jaki intenzitet leta maslinine muhe na području Podgore i Makarske, jaki intenzitet leta na lokalitetima Krilo Jesenice, Žrnovnica, Kaštel Stari, Kaštel Lukšić, srednji intenzitet na području Kaštel Sućurca,  Hvara i Grohota dok se na ostalim područjima Marušići, Gustirna, Vrsine, Supetar, Dračevica i Vis bilježi let slabijeg intenziteta.

Klimatski uvjeti su optimalni za razvoj maslinine muhe te se očekuje daljnje povećanje njene brojnosti.

Na gotovo svim lokalitetima plodovi masline su u vrlo dobroj kondiciji te kao takvi optimalni za polaganje jajašaca, ostvarivanje zaraze, a samim time šteta.

Maslinarima preporučujemo provođenje mjere suzbijanja.

Za suzbijanje odraslih jedinki maslinine muhe prije odlaganja jaja u plod može se koristili metoda zatrovanih mamaca (Eco trapove, Succes bait ili atraktant Buminal s insekticidom) ili izvršiti tretiranje kompletne krošnje pripravkom na osnovi deltametrina (trgovačkog naziva Decis 2,5 EC kojemu je karenca 7 dana).

Nakon ostvarene početne zaraze mogu se koristiti pripravci na osnovi dimetoata (trgovačkog naziva Rogor 40, Calinogor, Perfekthion, Chromogor) strogo vodeći računa o karenci koja je 42 dana i prethodnom broju tretiranja (dopušteno je najviše tri tretiranja tijekom vegetacije).

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu propisno zbrinuti.

Silvija Marušić, dipl. ing. agr.
PSS, SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA



Dubrovačko-neretvanska županija:


Zadnja očitanja na području Dubrovačko-neretvanske županije govore o pojačanom intenzitetu leta treće generacije maslinove muhe (Bactrocera oleae).

Pregledom plodova zabilježeni su novi ubodi, a na temelju vremenske prognoze za naredni period pretpostavka je da će se povoljni uvjeti za neometan razvoj tog štetnika nastaviti.

Takve procjene sugeriraju da bi štete u konačnici mogle biti značajne ukoliko se ne provodile mjere usmjerene zaštite ploda masline.

Preporučamo, protiv odraslih oblika muhe, prije odlaganja jajašca u plod, koristiti jedan od pripravaka koje se koriste metodom zatrovanih mamaca (Succes bait, buminal + insekticid, Eco trap) ili deltametrina (Decis 2,5 EC) odnosno nakon odlaganja jajašca (“nakon uboda” ) u plod, pripravke na bazi dimetoata (Rogor 40, Calinogor, Perfekthion, Chromogor).  

Pripravke je potrebno koristiti prema uputi proizvođača pri čemu posebnu  pozornost, s obzirom na predstojeću berbu, treba obratiti na karencu SZB (dimetoat 42, deltametrin 7 dana)

Podatci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Podsjetnik na obvezno vođenje evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja i zbrinjavanje potrošene ambalaže na propisani način.

Akcija sakupljanja ambalaže sredstava za zaštitu bilja na području Dubrovačko-neretvanske županije održat će se 23.rujna 2015.g. u Opuzenu, Poljopromet d.o.o., Jasenska bb, u vremenu od 14,00-16,00 h.

Antun Kotlar, dipl. ing. agr.
pss, Dubrovačko-neretvanska županija

 

24. travanj 2024 08:51