StoryEditorOCM

Radovi u vrtuPomognite tlu da ne žeđa!

Piše PSD.
18. kolovoza 2015. - 16:57
fotka2kolovoz

I za sredinu ljeta pretjerane srpanjske su vrućine bezdušno pregazile većinu travnjaka. Kako najavljuju i kolovoške, samo najupornije zalijevanje odnosno natapanje uspjelo je zaštititi zeleni sag da, kad mu je vrijeme da bude najljepši, ne završi sezonu.

Uzmognete li, pokušajte zalijevati kad su temperature koliko-toliko niže odnosno noću. Vidite li da i trava vene, zalijte je neovisno o temperaturi, iako postoji opasnost da “zakuha”. Svakako obratite pozor koliko ima vlage u tlu, jer je moguća raznolikost te eventualno zadržavanje vode što može potaknuti pojavu bolesti koje bi travnjak mogle dodatno, pa i trajno oštetiti.

U pogodno vrijeme u kolovozu, bude li ga, ne izostavite dohranu, pogotovo dušikom. Košnju ste vjerojatno prorijedili, ali redovito održavajte kosilice i trimere. Nikako nemojte preskočiti ni kontrolu korova budući da nekima pogoduje upravo ovakvo vrijeme. Najjednostavnije ga je iščupati s korijenom, prije nego prospe sjeme.   

Visoke temperature, pogotovo one koje se bliže 40 °C, mogu oštetiti i druge vrtne biljke, i grmlje i živice. Nadam se da vas to trajno raslinje nije razočaralo ni ako ste ga zasadili zbog zelenila, lijepih listova ili pak zbog cvatnje ili plodova.

Ponegdje su se, naime, zbog manjka vlage smežurali i požutjeli već i zametnuti zeleni plodići, čija nas ljepota oduševljava s jeseni. Kao da je ljetna vatra već spržila vatreni grm, a grabu otresla jesensko lišće.

Budite strpljivi, ne zaboravite zašto ste odabrali baš živicu koju ste odabrali, pružit će vam ona još ljepote. Ako ste je redovito oblikovali, ostat će vam tek tu i tamo “poštucati” neravnomjerno izđikale grane kako vam zelena ograde ne bi bila raščupana.

Živice od biljaka krupnih listova uredite škarama za živicu, ako treba i list po list, a sve da joj trajno ne narušite lijep oblik.

Ako je manje otpornome raslinju (grmlju, voćkicama, brajdi…) suša osušila i cijele grane ili su narasle pretjerano mlade pretvarajući krošnju u gustiš, orežite ih kako biste pomogli ostatku biljke.

Ako ne možete škarama, upotrijebite malu pilu. Ma kako bili suhi i ma koliko ih bilo, ostatke iz vrta ne palite zbog mogućnosti od širenja požara. Preporučujemo upotrebu sječkalice kako biste masu mogli dodati kompostu ili pak načinili malč kojim možete dodatno pokriti tlo i spriječit isušivanje. U najgorem ga slučaju lagano motičicom nakopajte da voda pri zalijevanju bolje prodire u tlo i da iz njega manje isparuje.  

Obično se već krajem kolovoza preporučuje dosijavanje i zasnivanje novoga travnjaka. No, pričekajmo, najprije vremensku prognozu.

UNIKOMERC / SPONZORIRANI ČLANAK

18. travanj 2024 09:10