StoryEditorOCM

spas za vinogradeMaslinari: Kiša neće spasiti urod; Struka: Ako padnu temperature, eto muhe

Piše PSD.
18. kolovoza 2015. - 16:46
plod

Nakon dugog suhog i vrućeg razdoblja, kišu su jedva dočekali i stanovnici Šibensko-kninske županije. Turističkoj djelatnosti kiša neće nanijeti veće materijalne štete jer su osvježenje priželjkivali svi.

Od dežurne službe u Županijskom centru 112 doznajemo da nisu imali nikakvih dojava o poplavama ili bilo kakvim štetama uzrokovanim kišom, što znači da ciklona na području Šibensko-kninske županije nije sa sobom donijela (ne)vrijeme s neželjenim posljedicama.

U razgovoru s maslinarima doznajemo da kiša koja je pala neće spasiti ovogodišnji urod maslina, koje je ove godine napao maslinov svrdlaš.

- Mislim da pomoći nema! Možda tamo gdje su maslinari na vrijeme zaštitili svoja stabla od tog štetnika, a tamo gdje nisu, plodovi su se već posušili ili su otpali, pa im ni ova kiša nije od pomoći. U skradinskom zaleđu, bojim se, niti ove godine neće biti berbe maslina. Lani ju nismo imali zbog napada maslinove muhe, a ove godine zbog svrdlaša i suše - kaže Pero Skorić, vlasnik OPG PS iz Bičina pokraj Skradina koji na širem skradinskom području ima oko 300 stabala maslina.

Na području Petrova polja u drniškom kraju palo je između 30 i 35 litara kiše po četvornom metru, što je posebno dobro došlo vinovoj lozi. Zbog toga u Dalmacijavinu d.d. u stečaju, Radna jedinica Drniš očekuju dobar urod na oko 200 hektara vinograda.

- Hvala bogu tuče nije bilo, a kiša nad drniškim krajem došla je zaista u pravo vrijeme za vinovu lozu. Grožđe je zdravo i tehnološka zrelost zrna će se sada, s obzirom na to da se očekuje još kiše ovih dana, odvijati u pravim uvjetima, pa ćemo već za mjesec dana početi s berbom merlota. Potom će na red doći plavina i ostale sorte. Inače, zahvaljujući dobroj vinogradarskoj godini s puno sunčanih dana i dovoljno vlage u vinogradima u Petrovom polju imat ćemo iznadprosječno dobar urod, a tako je i u cijelom drniškom vinogorju - rekao nam je voditelj Radne jedinice Drniš, dipl. ing. agronomije Tvrtko Topić.

Ako padnu temperature, eto muhe

- Maslina je periodično rodila, negdje bolje, negdje lošije, što ovisi o stupnju zaštite i slušanju preporuka. Situacija nije vrlo dobra, ali je dobra, ova će kiša pomoći i maslinama, jer je plod već pokazivao znakove gubitka vlage, a sad će se ovom kišom napuniti i nastaviti normalni fiziološki proces prema dozrijevanju i berbi. Visoke temperarture nisu odgovarale najopasnijem štetniku, a to je maslinova muha koja je lani zadavala velike probleme. Ako padnu temeprature, to bi moglo biti opasnije, ali situacija se u tom smislu prati - kaže dipl. ing. agr. Zvonimir Vlatković, viši stručni savjetnik u Savjetodavnoj poljoprivrednoj službi Zadarske županije.

Pišu Katarina Rudan, Mišel Kalajžić

25. travanj 2024 17:56