StoryEditorOCM

motorne pile stihlDrva za ogrjev zimi pile se ljeti

Piše PSD.
22. srpnja 2015. - 15:52
odabirM-MS311_391-I001

Čitam u ljetnoj hladovini dopisivanje Krležinih od 1919. do 1981. I smijem se kako bard svojoj muzi Beli iz Zagreba na Brijune u srpnja 1958., na Sv. Anu – baš mu je na objedu bio Gustav Krklec, a kuharica Katica “ukuhava nešto šljiva” – javlja da su prethodnoga dana “stigla drva pod krov: dva hvata dobrog materijala, prvorazredna.” “Barabe-drugovi, drvosječe, pilari, kočijaši, šoferi” probudiše Fricarano, kad je kuharica bila na placu, I za piljenje, cijepanje itd. Morao je iskeširati pozamašnu svotu “dinarjev za dim (…) – za pramen toplog vozduha”.

U ona su se vremena i probe zapiščeve i glumičine predstave odvijale u negrijanim teatrima i valjalo se dobro podobući da se ne bi navukla prehlada.

Toplina je bila luksuz, kao i sada, ali smo uslijed velike svjetske energetske krize, napokon osvijestili nužnost štednje, neovisno kojim se energentom grijali, te da nije nužno zimi hodati po stanu kratkih rukava. Ali važno je upravo ljeti, poput Krleže, osigurati toplinu kad okrenu hladni sjeverci i bure te ledeni snjegovi.

Želeći ekonomičnije grijanje, mnogi su se s navodno elegantnijih, ali i skupljih grijanja, već posve vratili klasičnome grijanju na drva, a mnogi to u svome domu ili vikendici drvo potpaljuju makar povremeno. Za poseban ugođaj. Pogotovo otkad se mogu izabrati moderne trajnožareće peći, zatvoreni i otvoreni višenamjenski retro kamini i sl.

Romantično palucanje vatrice i pucketanje ugaraka kao da će svaki tren iz nje iskočiti bajkoviti Malik Tintilinić i domaći, miris drveta i mogućnost da društvo poput nekadašnjih pastira avanturistički ispeče roštilj ili čak ražanj, mnoge je podsjetilo da sami mogu i pripremiti ogrjevno drvo.

Pogotovo ako imate vlastitu šumu, šumarak ili vam valja prorijediti narasla ili “dozrela” odnosno oboljela ili islužena stabla, podsjećamo na srpanjsku akciju za povoljnu kupnju neke od benzinskih motornih pila za ogrjevno drvo.

Za taj posao najbolje bi vam odgovarali STIHL modeli MS 271, MS 291, MS 311, MS 391 ili profesionalna, ali izuzetno spretna i okretna MS 241 C-M. Uz pozor, možete u dokolici upriličiti i malo kućno natjecanje drvosječa.

Sreća vaša imate li najbolje drvo, bukvu, jasen ili grab bez smole i tanina na kojemu možete čak i sušiti kobasice, slaninu, šunku ili kulen. Možete na sušenje i ukrasno posložiti i tanje orezane grane koje vam mogu poslužiti za potpalu umjesto trijeska ili lozovinu iz vinograda i s brajde, od koje nema bolje potpale za gradele.

Ako orezane dijelove drveća i grmlja ne kompostirate, za obitelj i prijatelje uvečer možete pripremiti i romantični krijes i na šibama peći kobasice, slaninu ili mladi kukuruz i krumpire koje ste sami uzgojili. Kako je ljeti sve suho, pripazite samo da ne izazovete požar.ž

UNIKOMERC / SPONZORIRANI ČLANAK

19. travanj 2024 01:29