StoryEditorOCM

GORI NEBO I ZEMLJANakon afričkih vrućina pogodit će nas - suša!

Piše PSD.
21. srpnja 2015. - 11:52
Par8228599

Grije nas vrlo topao i suhi zrak s područja Mediterana i sjeverne Afrike, a grijat će nas i u kolovozu jer bi i sljedeća dva mjeseca, a pogotovo kolovoz, trebali biti topliji od prosjeka! Tvrdi nam to dipl. ing. Tomislav Kozarić, sinoptičar Državnog hidrometeorološkog zavoda, dok promatra aktualnu sinoptičku situaciju nad našim područjem.

Da je prevruće više nije nikakva vijest, anticiklona i to ona s Azora, nad našim je područjem danima, tjednima, a nakon anticiklone nema ciklone.

Globalno zatopljenje

- Područje Hrvatske nalazi se već duže vrijeme pod utjecajem povišenog tlaka zraka koje je zapravo ogranak Azorske anticiklone. U takvoj sinoptičkoj situaciji pritječe vrlo topao i suh zrak s područja Mediterana i sjeverne Afrike - govori nam Kozarić.

Sve to 'donijelo' nam je i toplinske valove, dva su iza nas, treći je na pomolu, a kad govorimo o paklenom srpnju anticiklonama, svima na pamet pada lanjska godina i ljeto u znaku kiša, gromova i ciklona. Prije toga, 2012. godine preživjeli smo veliko zahlađenje, nezapamćeno sniježno nevrijeme, a zatim dugotrajnu sušu.

Naši stručnjaci upozorili su na klimatske promjene zbog globalnog zatopljenja, a nabrojani meteorološki ekstremi samo su dio takvih promjena. Bilo je toga i prije navodi Kozarić, no u zadnje je vrijeme takvih promjena sve više i one su sve češće.

- Prema najnovijim izvješćima Međunarodnog panela o klimatskim promjenama sve češći i jači meteorološki ekstremi posljedica su klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. Dugotrajnih vrućih i sušnih razdoblja bilo je i prije u prošlosti, isto tako i hladnijih s mnogo oborine, no ipak, unazad posljednih 20 godina toplija ljeta i blaže zime učestalije su na području Europe - kaže Tomislav Kozarić.

Toplije od prosjeka

Nije lako ovo čuti, ni pročitati, no što je tu je, što će biti za desetak godina možemo samo pretpostaviti, no što nas čeka u nastavku ljeta, može li se dogoditi još koji toplinski val ili će nas 'zaskočiti' kakva kiša.

- Prema dostupnoj tromjesečnoj prognozi temeljenoj na izračunima računalnog modela Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze, ECMWF iz Velike Britanije, te ostalih velikih prognostičkih centara kao što je primjerice MetOffice, a sukladno ocjenama izdanim od Regionalnog klimatskog centra WMO-a za regiju VI i sljedeća će dva mjeseca, a pogotovo kolovoz u Hrvatskoj biti toplija od prosjeka. Bit će manje oborine u odnosu na uobičajene količine u 30-godišnjem klimatološkom razdoblju od 1981. do 2010. godine ili najviše uz uobičajenu količinu oborine, no nisu isključeni kraći prodori hladnijeg zraka ili kiše – najavljuje Kozarić.

Vrućina, pakleni srpanj, vrlo vrući i sušni kolovoz, temperaturni rekordi, to nam u meteorološkom pogledu nosi ovo ljeto 2015. godine, a o ekstremima u meteorologiji i divljem vremenu zasigurno će se još pisati.

Piše Ojdana Koharević
Foto: Ilustracija AFP

'Pakao' je na Azorima

Azorska je anticiklona barička tvorevina koja je ime dobila po “prebivalištu”, koje se nalazi na Atlanskom oceanu u blizini Azorskog otočja. Spada u grupu dinamičkih anticiklona koje nastaju kao posljedica spuštanja zračne mase u suptropskom pojasu visokog tlaka, na bazi opće atmosferske cirkulacije.

Nad ekvatorom nastaju uzlazne struje zraka (ekvatorski pojas niskoga tlaka), a također se slična pojava, mada potaknuta potpuno različitim mehanizmom, događa i u subpolarnom pojasu niskoga tlaka gdje vlast 'drži' polarna fronta.

Uzlazne struje iz ova dva područja polako kreću jedna prema drugoj i sastaju se nad suptropskim zemljopisnim širinama, gdje zbog “viška” zraka na visini, budući da on tamo konvergira, započinju spuštanje prema tlu.

Time se zatvaraju dvije velike atmosferske ćelije općeg atmosferskog kruženja (Hadleyeva ili tropska), te Ferrelova ili ćelija umjerenih širina.

25. travanj 2024 03:05