StoryEditorOCM

važna obavijestPSS: Pregledajte maslinike zbog svrdlaša

Piše PSD.
11. srpnja 2015. - 02:33
Svrdlas_u_miru

Šibensko-kninska županija:

Obilaskom maslinika na pojedinim lokalitetima u obalnom području županije uočene su značajnije štete uzrokovane štetnikom poznatim pod nazivom maslinin svrdlaš (Rhynchites cribripennis).

Upozoravaju se maslinari da narednih dana obiđu svoje maslinike te izvrše pergled plodva.

Napadnuti plodovi su otpali, ili crni vise u krošnji, a na njima se može uočiti veći broj crnih točkica. Crne točkice mogu se uočiti i na plodovima koji su još zeleni ili su počeli mijenjati boju prema žutoj – smeđoj ili su se počeli smežuravati.

Svrdlaš, pipa crvenkaste boje, veličine 5,5 do 6 milimetra vizualnim pregledom se teže uočava pa se preporuča u jutranjim satima vršiti otresanje grana na bijelu podlogu. Tjedni pregled maslinika preporuča se do faze okoštavanja.

Napadu svrdlaša podložnije su sorte sitnijeg ploda, te lokaliteti gdje se ovaj štetnik u većem intenzitetu javljao i proteklih godina.

Ukoliko je napad jak, veliki broj izbodenih plodova, za suzbijanje svrdlaša može se koristiti registrirani pripravak Rogor 40.

Preporuča se zaštitu provesti u ranim jutarnjim satima ili u kasno popodne.

Pripravak koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja potrebno je poropisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 15.09. 2015. u Primoštenu Burnom (kod zadruge) od 10:00 -11:30 i u Drnišu lokalitet Cecela od 13:00-15:00.

Gordana Kožarić-Silov dipl. inž. agr.

Istarska županija:

Upozoravamo maslinare s područja Južne Istre na prisustvo maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis), ali u daleko manjoj mjeri nego do sada.

Stoga, upućujemo maslinare da i dalje pregledavaju svoje maslinike - vizualnim pregledom, pregledom plodića (da li ima svježih uboda i crnih plodića) te metodom otresanja grana na bijelu podlogu.

Mjere zaštite provoditi samo ukoliko se vidi veći broj crnih plodića i svježih uboda.

Također upozoravamo maslinare s područja cijele Istre da je započeo let maslinine muhe, te da se može započeti sa preventivnom mjerama zaštite.

U preventivne mjere spada i metoda zatrovanih mamaca tj. tretiranje dijelova krošnje (insekticid + atraktant). Od insekticida se mogu koristiti oni na bazi dimetoata (Rogor 40, Chromgor, Perfekthion, Calinogor) te atraktant Buminal.

U tu svrhu se također može koristiti gotovi pripravak pod nazivom Success bait.

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preparate koristiti prema uputama proizvođača!

Nakon tretiranja popuniti evidencijsku listu o uporabi SZB!

Marina Kocijančić, dipl. ing. agr.

19. travanj 2024 21:35