StoryEditorOCM

sjećanje na prošlostNa Pjaceti isprid skule kameni mlin i maslina

Piše PSD.
12. lipnja 2015. - 03:12
mlin2

Premda hvarski maslinari u sve većoj mjeri prihvaćaju suvremene tehnologije za preradu maslina, jer pomoću njih dobivaju ekstra djevičanska maslinova ulja izvrsne kvalitete, emocije prema starim kamenim mlinima pomoću kojih se na otoku stoljećima mljelo plodove očito još nisu isčezle.

U Zastražišćima su nam predočili dokumentaciju iz koje proizlazi da je dr. Niko Duboković, osnivač i ravnatelj nekadašnjeg Centra za zaštitu kulturne baštine otoka Hvara (danas Muzej hvarske baštine), još 1961. na predjelu Kuharača pronašao maslinu što i danas daje plodove, a tada je bila opsega 5.90 m i po njegovoj bi procjeni mogla datirati još od vremena starih Grka.

Prema tome, ljudi su još od onoga doba – prije 2.400 godina morali nekako pripremati tijesto, a da bi u što većoj mjeri sačuvali prirodna svojstva maslina uglavnom su koristili kameni mlin i baš zato su ga Varbovljani sada odlučili postaviti na tek popločanu 'Pjacetu isprid skule', da se mlađe generacije, pa i brojni turisti podsjećaju kako se to nekoć činilo.

Mlin je, kako tvrde, bio vlasništvo obitelji Bertapelle, masline su u mjesto stizale iz cijele Dalmacije, pa čak i Albanije, a kad je prije nekoliko desetljeća mlin prestao sa radom koristili su ga i drugdje na škoju.

'Svit gre naprida' govore težaci, stigle su nove makine, pa je stari mlin prije 15-tak godina vraćen u Varbosku i zaista je odlična ideja da posluži kao spomenik, bolje nego da nestane u vihoru jednog vremena u kojem se sve manje cijeni ono što je ne baš tako davno ljudima veoma puno značilo.

Svaka čast i meštru Borisu Plenkoviću iz Sv. Nedjelje, mladi kamenoklesar je sve napravio kako treba i još pripremio mjesto na kojem će uskoro 'niknuti' maslina, kultura od koje su otočani od pamtivjeka živjeli, a dobrim dijelom žive i dan danas.

Neka turisti znaju gdje su došli, a njihovi dojmovi o Maloj Veneciji zasigurno će biti još i bolji kad meštrove zlatne ruke dovrše i obližnju rivu po projektu popločavanja i hortikulturnog uređenja vrijednom nekoliko stotina tisuća kuna, a za koji su naravno najzaslužnije Općina Jelsa i TZM Vrboske.

Tekst i foto: Mirko Crnčević

25. travanj 2024 06:42