StoryEditorOCM

pregledajte masline!PSS Šibenik: Plodovi su zametnuti, zabilježen je jak let druge generacije moljca

Piše PSD.
5. lipnja 2015. - 19:06
moljaca_kao_u_prici

Maslina je na položajima blizu mora, uz obalu, završila s cvatnjom, a plodovi su zametnuti.

Pregledom lovki na opažačkim mjestima bilježi se jak let druge generacije maslininog moljca (Prays oleae).

Tijekom idućeg tjedna preporuča se maslinarima da obiđu svoje maslinike te kad plodovi dostignu veličinu cca 4 mm (glavica šibice, zrno pšenice) provedu zaštitu.

Za suzbijanje gusjenica I i II razvojnog stadija mogu se koristiti pripravci Baturad WP, ili Biobit WP ili Neemazal-T/S, dozvoljeni i u ekološkoj proizvodnji.

Osim navedenih, može se koristiti i jedan od pripravaka čija je aktivan tvar dimetoat (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor) ili deltametrin (Decis 2,5 EC).

Kod odabira pripravaka treba voditi računa da deltametrin spada u skupinu sintetskih piretroida koji slabije djeluju kod viših temperatura.

Maslinici u zaleđu županije (zaleđe Skradina, Pirovca, Primoštena, Miljevci, zaleđe Vodica) ovisno o položaju i sorti nalaze se fazi cvatnje ili završetka cvatnje te na ovim područjima treba pričekati s provođenjem zaštite.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja potrebno je poropisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 15. 09. 2015. u Primoštenu Burnom (kod zadruge) od 10:00 - 11:30 i u Drnišu lokalitet Cecela od 13:00 - 15:00 sati.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. inž. agr.
PSS, ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

24. travanj 2024 22:11