StoryEditorOCM

dukatova radionicaKako sljubiti sir i vino? Važno je postići balans - kao u braku

Piše PSD.
23. svibnja 2015. - 15:35
vino_podrumi11-220515

Kada je u pitanju kombinacija sira i vina važno je postići balans kao u braku, jednostavno nitko ne smije previše dominirati - kroz šalu je pojasnio Đuro Hehet, voditelj Dukatove radionice "Mala škola kušanja sira" u petak održane na Vinskom podrumu.

Budući da je za njim više od četiri desetljeća radnog iskustva, ovaj Sirelin majstor sira, bio je pravi izvor korisnih i zanimljivih informacija, počevši od daleke povijesti do današnjih trendova u industriji sira.

Tako su neupućeni mogli otkriti da je prvi sir nastao prije četiri tisuće godina i to, kao i većina najboljih stvari na svijetu, posve slučajno dok su nomadski narodi viškove pomuzenog mlijeka skladištili u životinjskim želucima.

U međuvremenu je, hvala Bogu, izumljen hladnjak, u kojem valja čuvati sireve na temperaturi od 4 do 6 stupnjeva Celzijevih.

- Prije jela sireve je potrebno izvaditi da odstoje na sobnoj temperaturi od 30 do 60 minuta kako bi se opustile sve njihove arome - kazao je Hehet.

A što je s rezanjem? Sir valja rezati tako da se istovremeno zahvate svi dijelovi koluta jer ako izrežemo fetu sira koja obuhvaća i gornji i srednji i donji dio tada ćemo dobiti više različitih okusa u jednom zalogaju, objasnio je.

Da biste složili platu sireva nije potrebno biti veliki kuhar, ali nekih se pravila treba držati.

- Za predjelo se na plati servira obično od tri do pet vrsta sireva, a za glavno jelo od 9 sireva pa naviše. Okusom najblaži sirevi se slažu tamo gdje zamišljena kazaljka sata pokazuje 6 sati, a potom u smjeru njezina kretanja idu sve teži i pikantniji sirevi - kazao je Hehet koji je predstavio i najukusnije Sirela sireve.

Trapist koji zori tek oko dva mjeseca je jedan od najlaganijih pa spada u one koje možete servirati na 6 sati, a uz njega bi idealno išlo vino poput Vrbničke žlahtine s otoka Krka, kako je preporučio Marinko Vladić, glavni enolog PZ Vrbnik s otoka Krka.

Osnovno pravilo je, naime, da uz laganije sireve idu i laganija vina.

Uz pikantnije sireve poput Dimsija i Pekorela savjet je servirati Pošip, moćno vino južnog Mediterana, a neko još teže uz, primjerice, Ribanac koji je definitivno Dukatov najpikantniji, ali kako doznajemo i najtraženiji sir.

Na radionici je tako preporučen plavac obitelji Volarević iz Metkovića, a posjetitelji su mogli degustirati i kako se ovi sirevi ljube s nagrađivanim hrvatskim maslinovim uljima, onima OPG Buršić, OPG Božo Goravica i PZ MASVIN.

S. Jović, foto: nikola vilić / cropix

25. travanj 2024 16:50