StoryEditorOCM

pratite populacijuFranko Raguž: U Istri se pojavio svrdlaš!

Piše PSD.
18. svibnja 2015. - 15:20
Svrdlas_lov

Maslinin svrdlaš pojavio se u istarskim maslinicima, izvijestio je voditelj stručne službe udruge Agroturist Franko Raguž.

Za sada svrdlaš ne radi štetu, međutim Raguž preporuča maslinarima da prate njegovu populaciju otresanjem grana na bijelu podlogu.

– U slučaju potrebe, zaštita protiv maslininog svrdlaša počinje u fazi porasta plodića masline, odnosno negdje sredinom lipnja, navodi Raguž.

Pojavu svrdlaša mnogi su baš ove sezone sa strepnjom iščekivali – velike populacije ovog štetnika se, uvriježena je teorija, pojavljuju svake dvije godine. Naime, nakon što kukac izbuši košticu ploda tijekom ljeta, plod padne, a ličinka iz koštice izlazi u zemlju na jesen, gdje učahurena čeka godinu i pol dana. Svrdlaš, srećom, nije sposoban izbušiti košticu većih sorti maslina, poput buže, niti u fazi kada se koštica već otvrdne.

Ne treba podsjećati kakav strah ovaj mali, naizgled simpatični, kukac sije među istarskim maslinarima, posebno na jugu istre, ako se zna da je 2013. počinio štete u milijunskim iznosima.

Na Vodnjanštini su se maslinari suočili i s 50 posto manjim urodom te godine. Da bi stvar bila gora, nakon tog se ljeta nastavila vlažna, kišna i topla jesen i zima, zapravo cijela godina, pa su se maslinari borili i s maslininom muhom i paunovim okom, a ove godine suočavaju se i sa sušenjem stabala.

Srećom, analize su pokazale da za to nije odgovorna zlokobna bakterija Xylella fastidiosa, odgovorna za devastaciju velikih maslinika na jugu Italije. Raguž pak upozorava da maslinari u svibnju moraju posebno pažnju obratiti na zaštitu maslina od bolesti i štetnika, s obzirom da su u ovom razdoblju najčešće bolesti paunovo oko, olovna bolest i čađavica. Od njih se masline štite prskanjem plavim sredstvima ili primjenom Nativa.

Od kukaca maslinama u ovom razdoblju prijeti i maslinin moljac koji u ovom mjesecu napada cvijetove, a praćenje populacije tog štetnika preporuča se uz pomoć posebnih lovki. U slučaju potrebe, masline se protiv moljca prskaju Rogorom.

– Istovremeno sa zaštitom preporuča se provoditi i prihranu putem lista sa tekućim dušičnim gnojivima koji sadržavaju naglašeni postotak bora, zaključuje Raguž.

Agroportal

23. travanj 2024 17:22