StoryEditorOCM

Akcija LionsaMaslinama kontra borovine ispod marjanskog Križa

Piše PSD.
14. svibnja 2015. - 15:49
lions

Svečana sadnja maslina na Marjanu u organizaciji članova Lions kluba “Split” održana je u utorak na parceli Pleće ispod Križa.

Vegetacija park-šume Marjan obogaćena je tako s pet novih sadnica koje je Lions klub nadodao drvnom fondu u sklopu obilježavanja proslave Sv. Dujma i Dana Marjana.

Jedan od članova kluba, Branko Dragičević, pojasnio je kako je riječ o tradiciji koju njeguju već godinama u humanitarnom duhu svoje organizacije na čelu s predsjednikom Petrom Zekanom i sukladno programu zaštite šumskog ekosustava.

- Klub Lionsa na međunarodnoj razini već neko vrijeme održava tradiciju sadnje drveća, a u tom duhu i mi već duži niz godina pridonosimo pošumljavanju Marjana. Prije nekoliko godina smo se u suradnji s Javnom upravom za upravljanje park-šumom posvetili popunjavanju drvnog fonda na požarom zahvaćenom području oko Zoološkog vrta. Sada smo se pak ponovno vratili ovoj parceli na kojoj možete vidjeti lijepi broj primjeraka koje smo posadili tijekom vremena – pojasnio je pokazujući na mlade masline i čemprese u okolini.

Sadnice se odabiru u suradnji s ravnateljem Park-šume Robertom Koharevićem, a masline kao specifično dalmatinsko stablo uvedene su uz drugo drveće kako bi se postupno postigla izmjena vegetacijske kulture.

Naime, danas većinu šume čini alepski bor koji je u procesu umjetnog pošumljavanja u prvoj polovici 20. stoljeća zamijenio šumu česmine i postao dominantna sorta.

Upravo zbog toga se već neko vrijeme se radi na popunjavanju terenskih rupa s drugim vrstama drveća i poticanju raznolikosti marjanske flore.

Tekst i foto: M. MELVAN

20. travanj 2024 13:51