StoryEditorOCM

iZBORNA SKUPŠTINAĆazim Alković novi predsjednik Društva maslinara Bar

Piše PSD.
5. svibnja 2015. - 12:22
cazim

Najveće maslinarsko udruženje u Crnoj Gori Društvo maslinara Bar, koje trenutno broji više od 800 članova, održalo je nedavno redovnu izbornu Skupštinu.

Nakon rasprave u prepunoj sali Skupštine Opštine Bar opći je zaključak da su protekle dvije godine bile veoma teške za barske maslinare, da je rod maslina bio slab te da su zalihe barskog maslinovog ulja pri kraju.

Na skupštini je izabrano novo vodstvo udruženja. Za predsjednika Upravnog odbora, koji je ujedno i predsjednik Društva maslinara Bar, izabran je Ćazim Alković (s ponosom naglašavamo: stalni suradnik časopisa Maslina), za predsjednika Skupštine izabran je Suljo Mustafić.

Članovi novoizabranog Upravnog odbora su: Amir Radović, Ćazim Alković, Dragutin Martinović, Sabrija Bajraktarević, Nenad Malić, Orhan Babović, Sado Peričić, Šemsudin Bećović, Sadija Mustafić, Fahrudin Mujić, Etem Mujić, Matija Ćetković i Marko Glavanović.

Ćazim Alković je obećao je da će se intezivirati aktivnosti društva te da će se truditi da zajedno sa rukovodstvom ispuni očekivanja maslinara. Kancelarija Društva maslinara će biti ponovo otvorena svakog radnog dana i bit će na raspolaganju maslinarima.

Suradnja sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore te ostalim institucijama koje su povezane sa maslinarstvom mora biti uspostavljena na mnogo većem nivou, a novo rukovodstvo će intenzivno surađivati i sa lokalnom samoupravom kako bi zajedno radili na obnovi i izgradnji puteva kroz barske maslinjake, što će maslinarima omogućiti jednostavniju obradu, zaštitu i berbu maslina.

Novi predsjednik je naglasio da ima odličnu suradnju sa maslinarskim organizacijama iz regije, posebno sa maslinarima i organizacijama iz Dalmacije i da će se ta suradnja još više produbiti.

Financijska sredstva koja Društvo posjeduje bit će iskorištena za kreditiranje maslinara za nabavku strojeva i alata. S maslinarima će biti sklopljeni ugovori o kreditiranju i obrtni fond koji postoji će se kontinuirano obnavljati.

Aktivnosti na realizaciji projekata prekogranične saradnje će biti nastavljene i očekuje se bolje korištenje sredstava iz fondova Evropske Unije, koja su na raspolaganju maslinarima.

Piše: Meri Šilović

Dragocjeno ulje starih maslina

U prostorijama Društva maslinara Bar u Starom Baru održana je specijalistička obuka za maslinare Bara i Ulcinja. Obuku na temu marketinga u maslinarstvu je, u okviru projekta “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori kroz uvođenje klastera”, održao UNIDO ekspert iz Turske Vedat Kunt.

Projekat financira Europska unija, implementira ga Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) u suradnji sa kancelarijom za razvoj (UNDP) i Ministarstvom gospodarstva Crne Gore. Predavanju je prisustvovala i predstavnica Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji Slavica Kontić.

Ekspert Kunt je crnogorske maslinare informirao da se rezultati utvrđivanja starosti stabala maslina s područja Bara i Ulcinja očekuju uskoro te da istakao da činjenica da će maslinari imati zvaničnu potvrdu starosti njihovih stabala daje prednost u marketingu, promociji i prodaji barskog i ulcinjskog maslinovog ulja.

Maslinarima su predstavljeni i suvremeni načini prodaje gdje se zahtjevima i potrebama potrošača posvećuje velika pažnja. Predavanje je pokazalo da klaster maslinarstva koji čine maslinari sa područja Bara i Ulcinja već živi i daje rezultate.

Zajedničke aktivnosti predstavnika maslinarskih organizacija Bara i Ulcinja daju pozitivne pomake u formiranju Nacionalnog udruženja maslinara Crne Gore, u koje će biti uključene i maslinarske organizacije iz Boke i Budve.

Udruživanje maslinara po svim osnovama jača njihovu poziciju na tržištu, a isto tako pojednostavljuje i unaprijeđuje komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja te drugim institucijama i organizacijama.

Ćazim Alković

23. travanj 2024 16:10