StoryEditorOCM

preko dvjesto okupljenih maslinaraU Medulinu održana jubilarna deseta Ulika

Piše PSD.
28. travnja 2015. - 18:47
uje

Deseta jubilarna Međunarodna smotra maslinara i uljara Ulika 2015. održana je u subotu 25. travnja u medulinskom Park Plaza hotelu. Po već ustaljenom programu smotra je otvorena pjesmom članova DKUS Mendule, da bi odmah uslijedila pokazna rezidba maslina na prostoru ispred hotela koju je zainteresiranim maslinarima demonstrirao Edi Družetić.

U dvorani hotela su potom uslijedila predavanja "Mjere ruralnog razvoja" Ivanke Bervida, "Aktualnosti i problematika zaštite, štetnici u 2014. godini (paunovo oko, svrdlaš, maslinova muha)" Edija Družetića te osvrt Anastazije Milardović na ovogodišnji panel.

Najsvečaniji dio bila je podjela priznanja i nagrada "Ulika 2015." nakon čega je uslijedila svečana zajednička večera za preko dvjesto okupljenih maslinara i gostiju, koje su uveselili glazbom Serđo Valić i Vesna Nežić Ružić u pratnji Magnolije.

Od početka smotre 2006. godine kada se počelo sa pet-šest uzoraka smotra se razvila pa je prošlih godina bilo i do 120 uzoraka. Ove godine ocjenjivalo se 72 uzorka, što je i dosta dobro s obzirom na nepovoljne okolnosti koje su utjecale na razvoj ploda masline.

Više od polovica uzoraka, točno 34, ove godine dolazi od maslinara Poljoprivredne udruge Ulika, osvojeno je čak 19 zlatnih, 13 srebrnih i jedna brončana medalja. Dokaz je to da maslinari Ulike itekako dobro konkuriraju na sve žešćem tržištu maslinovog ulja te da rad udruge i okupljenih medulinskih maslinara ide u dobrom smjeru.

- Iz godine u godinu bilježimo vrhunske rezultate, i rad se isplatio, rekao nam je Mario Crnobori, organizator i predsjednik Poljoprivredne udruge Ulika iz Medulina.

- Godina je bila zahtjevna za sve maslinare. Bilo je puno kiše, štetnika, no uspjeli smo. Rezultat su dobivene medalje i kvalitetna ulja s kojima smo jako zadovoljni, rekao nam je Crnobori čije je ulje ušlo u top 10 zlatnih ulja, kazavši da se trud isplatio budući da su pratili upute stručnjaka, masline su tretirali na vrijeme što se pokazalo kao ključni faktor zbog čega su uspjeli sačuvati plod. Dugogodišnja praksa, savjeti stručnjaka, zajedništvo i potpora Općine Medulin s načelnikom Buićem na čelu donijela je rezultate, rekao je Crnobori.

Planovi za budućnost s obzirom na zakon o zakupu državnog zemljišta su optimistični, i nadam se da će mnogi naši maslinari koji još uvijek planiraju i razmišljaju o tim mogućnostima  proširiti zasade maslina te još više ojačati proizvodnju medulinskog ulja, a posebno nam je drago što našoj udruzi pristupaju i maslinari iz Pule, Vodnjana i šire okolice, pogotovo mlađi članovi, što daje razloga očekivanju svijetle budućnosti za razvoj maslinarstva na području općine Medulin. Tome u prilog govori činjenica o zasađenih otprilike 63.000 stabala masline na medulinskom području i koje su u rodu, zaključio je Crnobori.

Diplomirani inženjer agronomije Edi Družetić, demonstrator i jedan od predavača na ovogodišnjoj smotri, stručno nam je pojasnio neke činjenice vezano za urod masline  i kvalitetu ovogodišnjeg ulja rekavši kako je lanjsko ljeto bilo specifično za razvoj štetnika, posebno maslinovu muhu koja je uspjela napraviti čak tri generacije tako da je bila poprilična šteta.

- Ove godine su ostale posljedice lanjskog vlažnog ljeta i tople jeseni pa je na terenu vidljiva zaraza paunovim okom, stoga masline imaju manje lišća, što će rezultirati slabijim urodom. Moramo najaviti kako ove godine maslinari trebaju  biti na oprezu i sa svrdlašom koji ima generaciju od dvije godine, a ova je godina druga od njegove pojave. Kod masline je pak dobro što se svi štetnici mogu pratiti, stoga se svaki problem dade preventivno riješiti, rekao je Družetić.

Na naš upit trebamo li strahovati od bakterije koja se pojavila u susjednoj Italiji Družetić je odgovorio kako naš klimatski ambijent, odnosno hladnoća, ne pogoduje razvoju te vrste bakterije kod nas te da ne treba strahovati, osim ako se temperatura u prosjeku drastičnije ne poveća. Treba reći i kako u Italiji bakterija napada samo lokalne sorte, naročito iscrpljene zapuštene sorte.

- No treba svejedno biti na oprezu i pratiti situaciju, pošto rasprostranjenost štetnika uvelike ovisi o vremenskim uvjetima, zaključio je Družetić.

Pohvale i čestitke maslinarima uputio je i načelnik Općine Medulin Goran Buić, kazavši da njihov uspjeh leži i u činjenici da uz izniman trud, medulinski maslinari vole to što rade i žive život maslinara, zdušno odlaze na takmičenja te donose redom zlatna priznanja.

- Rezultati su odlični i iznimno sam sretan zbog toga. Naši su maslinari oličenje dobrog spoja poljoprivrede i turizma, i iz godine u godinu se podiže ta kvaliteta, rekao je Buić, kazavši da će i dalje podupirati razvoj maslinarstva u općini, a tome u prilog ide i izgrađena uljara na području općine te konstantni rast nasada maslina posljednjih godina.

Općina pomaže i udrugu Ulika, no ne treba vagati vrijednost ove manifestacije količinom uloženog novca, nego treba gledati širu sliku, a to je druženje maslinara, njihova međusobna razmjena informacija na jednom mjestu te razvoj brenda općine Medulin kao maslinarskog područja na kojem se proizvodi vrhunsko maslinovo ulje. Stoga će potpora Općine i ubuduće biti u skladu s rezultatima udruge Ulika, a oni su do sada odlični, zaključio je načelnik Buić.

Organizatori ovogodišnje Ulike već je to tradicionalno Poljoprivredna udruga Ulika iz Medulina, Općina Medulin i Turistička zajednica Općine Medulin. Sponzori manifestacije bili su Istarska županija, Med Eko Servis d.o.o. Pomer, Uljara „Nono Bruno“ Banjole, Vitomir Pap iz Banjola,  Entrada iz Čepića, Agroprodukt d.o.o. Pula, Am grupa d.o.o. Buzet, PBZ privredna banka Zagreb i Kalavojna d.o.o.

MEDULIN.HR

24. travanj 2024 23:28