StoryEditorOCM

fungicid iz basf-aZa suzbijanje paunovog oka koristite Stroby® WG

Piše PSD.
22. travnja 2015. - 15:56
Todor_paunovo_oko2-251114

Paunovo oko (Spilocaea oleaginea) najraširenija je gljivična bolest na maslini. Prisutna je u svim područjima Hrvatske i Hercegovine gdje se uzgaja maslina. Riječ je o ekonomski najštetnijoj bolesti masline jer dovodi do djelomične ili potpune defolijacije stabala (otpadanja lišća). Bolest najčešće napada lišće na donjim dijelovima krošnje. Zbog ubrzanog otpadanja lišća urod takvih maslinika vrlo je mali ili gotovo nikakav, a kao dugoročnu posljedicu imamo slabljenje kondicijskog stanja stabala maslina.

Simptomi bolesti paunovog oka su:

Pojava tamnozelenih pjega s koncentričnim prstenovima različite boje na listovima. Zaraženi listovi zatim žute a pjege poprimaju smeđu do crnu boju, takvi listovi naposlijetku otpadaju. Ukoliko se bolest iz godine u godinu ne suzbija, može uzrokovati propadanje pojedinih stabala u starijim maslinicima ili svih stabala u mladim maslinicima. Posebice je osjetljiva sorta Oblica koja je i najzastupljenija u Hrvatskoj.

Za suzbijanje najzastupljenije bolesti masline, paunovo oko, preporučujemo preparat Stroby® WG.

Stroby® WG    

Stroby® WG je visokoučinkovit fungicid s protektivnim, kurativnim i eradikativnim djelovanjem.
Koristi se u zaštiti jezgričavog voća (jabuke i kruške), vinove loze, masline, pomoćnicama:
rajčici, paprici, patlidžanu (na otvorenom i zaštićenom prostoru), tikvenjačama: dinjama, krastavcima, tikvicama, lubenicama na otvorenom i u zaštićenom prostoru te jagodama na otvorenom i zaštićenom prostoru. Najbolje rezultate ostvaruje ako se koristi preventivno (prije početka razvoja bolesti).

Za zaštitu masline primjenite u koncentraciji od 0,02% (20 g na 100 litara vode).

Zaraza paunovim okom uspješno se suzbija s dva tretiranja preparatom Stroby® WG. Prvo tretiranje se provodi u jesenskom razdoblju (rujan – listopad) a drugo u proljeće (ožujak, travanj). U jesenskom razdoblju, nastupanjem kišnog razdoblja, dolazi do primarne infekcije pa je važno tretiranje obaviti prije kiša.

Prednost primjene preparata Stroby® WG u odnosu na bakrene pripravke je kratka karenca i postojanost na ispiranje kišom. Tretiranjem u proljeće suzbijaju se sekundarna infekcija i daljnje širenje bolesti.

SPONZORIRANI ČLANAK

20. travanj 2024 08:39