StoryEditorOCM

kolumna mladena krnićaDalmovnica: Noćnjak je bio slika žilavosti maslinara

Piše PSD.
13. travnja 2015. - 21:51
nocnjak_maslinari9-280315

Prizor je bio zbilja nezaboravan. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina obraća se težacima, maslinarima, okupljenima u hotelskoj sali – govori im o državi i selu, o potporama, plaćanjima, projektima, o europskim fondovima namijenjenima ruralnom razvoju i o nastojanju “struktura” da se proizvođačima hrane, selu uopće, u svemu izađe na ruku – i u tom ozračju prilazi mu, do govornice, jedan sjedokosi čovjek, noseći u rukama valjda najoriginalniju ikad viđenu vizitku s podatkom o svojem zanimanju: ministru je, naime, na uvid donio oveću maslinovu granu!

On je, naravno, težak, maslinar, prezimenom – čini mi se – Balić. Prvom dužnosniku “seljačkoga resora” objasnio je uživo, baš onako kako je najbolje kad se već pružila prilika, da su eto tako kako sad izgleda ta maslinova grana – a izgledala je baš jadno, s većinom otpalih listova, dok su oni “preživjeli” bili napadnuti teškom boleštinom lijepoga imena, paunovim okom – lani izgledali svi ovdašnji maslinici, poharani štetnicima svake fele i, osobito, maslinovom muhom kojoj vridni maslinari nisu ni mogli ni znali stati na kraj, a nitko ih, kažu mnogi, nije tome ni poučio kako Bog zapovida, pa se ulja našlo jedva za začinit blitvu.

Rečeni težak nije izašao pred ministra tek da bi mu iznio svoju muku, nego prije svega da i od njega isposluje obećanje kako će jednu maslinarima iznimno važnu državnu instanciju – misli se na Savjetodavnu poljoprivrednu službu – i on osobno “pogurati” na još jaču i primjereniju suradnju “s terenom”, a što se, istini za volju, zaslugom obiju strana već zaista i događa.

“Šjor ministar, recite in da se u svojim upozorenjima i savjetima, koje svi mi i tribamo i poštujemo, manje oslanjaju na taj internet, a više na to da nam tamo di se mi skupjamo zalipe plakate, ali da budu sa slovima veličine najmanje cenat, cenat i po, jer morete vidit i sami da ovde skoro niko nije bez slaba vida, side kose i žute krštenice.”

Pljesak nazočnih bio je potvrda da je Noćnjak uspješno poslao javnosti još jednu poruku: da se struka i težaci moraju i žele “susretati” i da u tome svaka strana ima svoje obaveze. Kažem Noćnjak, jer se ova štorija zbila na tom našem tradicionalno najvećem i najvažnijemu susretu maslinara i uljara, održanom ovih dana u hotelu “Medena” u Trogiru, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije.

I, recimo to odmah, bio je to sjajan Noćnjak, unatoč tome što je “pao” u godini nakon maslinarske sezone koju bi svi najradije zaboravili: po “dnevnom redu” pokazao se punim kao šipak važnih tema (od svestrane analize lanjske berbe koju su pojele muhe pa do mogućih prodora našega maslinova ulja na nova tržišta), a “po duhu” kao mjesto na kojem se potvrđuje i jača nesalomljiva žilavost i ustrajnost naših vrlih “ljudi od masline”.

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov tu široku uspješnost manifestacije formatira u jezgrovitu poruku: “Mnogi govore, istina je, da godinu iza nas treba zaboraviti. Ali Noćnjak je pokazao da od te godine treba puno toga naučiti. I da smo u tomu uspjeli. Naučili smo da odgovor na pitanje “kako riješiti probleme, boriti se protiv štetnika u maslinicima, osvajati nova tržišta, razvijati se koristeći potpore Europske unije…” glasi – zajedno!

Da, u zajedništvu i uz bolju komunikaciju sigurno smo moćniji i uspješniji, što su na Noćnjaku promovirali i naši gosti iz Italije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Slovenije, Crne Gore i Španjolske, a među kojima je bio – to posebno napominjem – i Jan Louis Barjol, izvršni direktor Međunarodnoga vijeća za masline (International Olive Council), danas najvećeg maslinarskog autoriteta našeg planeta.

Dometi minulog Noćnjaka zapravo su u tijesnoj vezi s njegovom međunarodnom dimenzijom, pa je upravo na toj crti dalmatinski zadružni savez afirmirao svoju inicijativu o uspostavljanju sustava “prekograničnog” informiranja maslinara o putanji štetnika radi zajedničke preventive; već spomenuti Jan Louis Barjol iznimno je povoljnima ocijenio šanse naše zemlje da, usprkos razmjerno maloj proizvodnji maslina i ulja, ona postane pravi svjetski autoritet u toj galaksiji; u Hrvatskoj se namjerava etablirati i posve novu kvalitativnu kategoriju – premium ulje koje bi bilo podvrgnuto posebnoj kontroli, ali bi se i potrošaču jamčilo izvanserijsku kvalitetu…

Sve u svemu, pohvala Noćnjaku ujedno je i pohvala njegovu glavnom dizajneru – Zadružnom savezu Dalmacije – čije kreativne i organizacijske sposobnosti zavrjeđuju svaki respekt. Od težačkoga do akademskoga.

mladen krnić

20. travanj 2024 14:21