StoryEditorOCM

17. izdanjeMinistar Jakovina na otvaranju Noćnjaka: Maslina je na ovom području dio življenja i kulture

Piše PSD.
26. ožujka 2015. - 22:05
nocnjak_trogir-260315

Maslina je na ovom području dio življenja, kulture i zajedno s ribom i lozom dio povijesti. Prošla, 2014. bila je crna godina za maslinarstvo, ali sam siguran da će vaš vrijedan rad uroditi plodom ove i sljedećih godina.

Kazao je to, među ostalim, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na svečanom otvaranju Noćnjaka 2015., 17. po redu međunarodne manifestacije maslinara i uljara, upriličenom u četvrtak navečer u hotelu Medena u Trogiru.

- Bez obzira na veliki broj kritičara, Program ruralnog razvoja Hrvatske će zaživjeti i u idućih sedam godina omogućiti korištenje 2,4 milijarde eura iz EU fondova, na godišnjoj razini 330 milijuna eura - kazao je također ministar Jakovina pozivajući maslinare da pripreme programe i javljaju se na natječaje.

Za prvi set natječaja predviđena su sredstva od 640 milijuna kuna, a natječaj će biti ponovljen u rujnu ove godine.

Tijekom trodnevne manifestacije, koja se održava u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, bit će održan i Sabor maslinara i uljara s nizom zanimljivih predavanja. Tako će Jean-Louis Barjol, izvršni direktor Međunarodnog vijeća za masline, govoriti o iskustvima europskih maslinara u borbi protiv najvećih štetnika masline.

Prvog dana Noćnjaka uručena su osobna i kolektivna priznanja. Spomenimo da je Višnja Šimunović iz Zagreba dobitnica priznanja "Pavle Bakarić" za životno djelo u maslinarstvu, a Svetin Palada iz Marine priznanja "Branko Škarica" za životno djelo u uljarstvu.

U subotu će biti proglašenje šampiona Noćnjaka 2015. i svečano uručivanje priznanja za kvalitetu i izgled proizvoda.

J. MATIĆ
FOTO: Vladimir Dugandžić/Cropix

24. travanj 2024 06:58