EU upozorava na opasnu bakteriju, Talijani se protive uništavanju stabala

EU upozorava na opasnu bakteriju, Talijani se protive uništavanju stabala

Europski povjerenik za zdravlje Vytenis Andriukaitis preporučio je ovaj tjedan veliki oprez kako bi se spriječilo širenje opasne bakterije Xylelle fastidiose koja je kobna za masilne, a hara južnom Italijom, prijeteći i vinovoj lozi i agrumima.

Povjerenik je najavio da će uskoro posjetiti Italiju kako bi provjerio učinkovitost mjera koje se poduzimaju za gušenje te epidemije, koja je počela u listopadu 2013.

Europska unija pozorno prati situaciju i preporuča velik oprez, uključujući uništavanje zaraženih stabala, rekao je litavski povjerenik pred Odborom za poljoprivredu Europskog parlamenta u ponedjeljak.

Bruxelles smatra da Italija, koja je uvela sanitarni kordon oko površine od 241.000 hektara u južnoj pokrajini Apuliji, sporo reagira pod pritiskom svojih uzgajivača, riskirajući pogoršanje situacije.

Francuska, Španjolska i Portugal traže jače preventivne mjere.

Dosadašnje analize pokazale su da je "najmanje 10 posto" od gotovo 11 milijuna maslina u toj pokrajini zaraženo, rekao je povjerenik, upozoravajući da bakterija, koja uzrokuje sušenje lišća i smrt stabala i za koju još nema lijeka, prijeti i vinovoj lozi te agrumima, "koji bi mogli postati biljke domaćini".

No u Italiji jača protivljenje uništavanju stoljetnih maslinika. Talijansko udruženje Peacelink skrenulo je pozornost na znanstvena istraživanja koja štete na maslinama pripisuju i drugim čimbenicima osim te bakterije. "Europska komisija mogla bi osuditi na smrt cijeli ekosustav Apulije" na osnovi pogrešnih istraživanja, smatraju.

SEEBIZ / HINA

Naslovnica Novosti

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?

Pošalji Rezultati