StoryEditorOCM

122 uzorkaZa Noćnjak prijavljena ili jako loša ili izvrsna ulja

Piše PSD.
10. ožujka 2015. - 20:48
noci

Tradicionalni susret maslinara i uljara Noćnjak 2015. održat će se u Hotelu Medena kod Trogira od 26. do 29. ožujka, a kao i obično u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije. Stoga je u njihovim prostorijama u utorak održana konferencija za novinare.

- Maslinarska i uljarska godina nam je bila vrlo loša, najlošija u povijesti, što se najbolje vidi i po broju uzoraka prijavljenih na Noćnjak. Umjesto lanjskih 350 ove je godine prijavljeno svega 122 uzorka, no ponovno ćemo unatoč tomu napraviti pravu međunarodnu manifestaciju – najavio je Lordan Ljubenkov, predsjednik Saveza.

Uz brojne domaće stručnjake, na Noćnjaku će govoriti i brojni strani maslinari, među najcjenjenijima su svakako gosti iz Italije:

- Ugostit ćemo naše talijanske kolege koji imaju preko milijun obiteljskih imanja u svom savezu i oni su nam najbolji primjer kako se može uspjeti.

O kvaliteti ulja govorila je Sandra Petričević, predsjednica Ocjenjivačkog suda:

- Ulja su ili jako loše ili izvrsne kvalitete, a mi smo odabrali ona najbolja. Uz mene tu je bilo 25 licenciranih kušača ulja – kazala je Petričević.

Osvrnuli su se i na aktualnu temu, tzv. otrovnog ulja, tvrdeći kako ne žele ulaziti u autentičnost testiranja, no brojni proizvodi koji se testiraju u ovom Savezu su – zdravi.

Najboljima će na Noćnjaku biti uručene nagrade, a neka od ulja imali su prilike kušati i novinari, te probati i druge delicije s maslinama i maslinovim uljem, štrudel od skute, marinirane masline, paštetu od crnih i zelenih maslina, te šoltanske paprenjake.

OJDANA KOHAREVIĆ
Foto: Arhiv CROPIX

18. travanj 2024 08:03