StoryEditorOCM

LOŠ URODU don Marija Zelanovića samo tona maslina!

Piše PSD.
13. listopada 2014. - 02:48
zeli
Premda poljoprivrednici na otocima ne pamte godinu što je bila lošija nego ova u masliniku Župe sv. Mihovila Arkanđela u Dolu na Hvaru u subotu nije bilo mjesta za tugu i očajavanje.

Legendarnom župniku i zasigurno najvećem maslinaru među svećenicima don Mariju Zelanoviću je nakon višednevnog boravka u Vukovarsko-srijemskoj županiji došlo pomoći čak pedesetak njegovih župljana i prijatelja iz okolnih mjesta.

Optimizma među ljudima nije nedostajalo, a plodove su obrali nikad prije i nikad brže, zato jer su na ukupno 300-tinjak stabala, pretežno oblica, našli samo oko tonu maslina.

Lani smo u istim ovim maslinicima na predjelima Norat i Sestrinska starina ubrali više od šest tona plodova, no 2014. ćemo zapamtiti po tome što su nas naprosto ‘pokosile’ loše vremenske prilike i prava pošast maslinine muhe.

Na nekim drugim mjestima situacija je čak i gora, međutim, nisu bolje prošli ni vinogradari, naši težaci nažalost neće izvući ni gole troškove, pa bi država u ovakvim situacijama uistinu trebala reagirati i dati sve od sebe da se oporave.

No, ako pravda i izostane mi vjerujemo da će nam dragi Bog sve to nadoknaditi u vremenu koje dolazi, jer znamo da Svevišnji uvijek nagrađuje muku i ljudski trud, a zasigurno ne voli neradnike i one koji čekaju manu s neba - kazao je don Mario, velika zvijezda hrvatskog maslinarstva.

Unatoč svemu zahvalan je svojim crkovinarima što su tijekom godine zajedno s ostalim mještanima marljivo održavali župni maslinik, baš kao da je njihov obiteljski, a to su Slaven Carić, Fabijan Kuničić, Jurica Stančić i Tado Moškatelo.

Naravno, oni su pripomogli i u branju, nakon čega je upriličeno zajedničko druženje i marenda, za čiju pripravu su se osobito založili č. s. Elvira Žižić i poznati hvarski uljar Antun Balić - Božić iz Svirača, kod kojeg će don Marijo i preraditi svoje masline.

Dakle, on i dalje poštuje savjete stručnjaka ne samo u pogledu branja i prerade plodova, nego isto tako primjerenog flaširanja i čuvanja ulja, pa stoga opravdano očekuje da će kvaliteta njegovog žuto-zelenog zlata opet biti na vrlo visokom nivou.

Tekst i foto: Mirko Crnčević

24. travanj 2024 08:53