StoryEditorOCM

Dani mladog maslinova uljaVodice: Istrani Dalmatince "okupali" u ulju, zlata i za Crnogorce te Hercegovce

Piše PSD.
15. prosinca 2014. - 01:29
ulje_dalmacija1-131214
Uljara “Perinić” ukupni je pobjednik četvrtog izdanja manifestacije Dani mladog maslinova ulja u Dalmaciji, održane u vodičkom hotelu “Olympia”. Višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje iz malog istarskog mjesta Perinići u općini Pićan bilo je najbolje među 104 nova ulja. Najboljim monosortnim uljem proglašen je, također, proizvod još jednog Istranina. Priznanje je stiglo u ruke Davora Zaninija iz Banjola u općini Medulin.

Istrani su kvalitetom bili zaista dominantni među hrvatskim proizvođačima ulja, o čemu svjedoči podatak da je među deset najboljih, po izboru članova panela OLEA, čak šest s istarskog poluotoka. Među najboljima su se našli, dakako, i Dalmatinci: tri maslinara iz Zadarske županije te jedan iz Splitsko-dalmatinske.

Obiteljsko gospodarstvo

- Mislim da ja osobno nisam toliko zaslužan za uspjeh, koliko su bili presudni klimatski uvjeti u Istri, koji su rezultirali zdravom maslinom i uljem vrlo zelene boje. Ja sam dio obiteljskoga gospodarstva koje je preradilo 120 tona maslina. Nije fraza ako kažem da nisam vjerovao u pobjedu. Silno joj se radujem, ali već sad razmišljam o tome kako zadržati razinu kojom sam došao do uspjeha – kazivao nam je Andrea Baćac, relativno mlad maslinar iz Perinića.

Dalmatinci su korektno priznali nadmoć Istrana, svjesni da je urod maslina kao nikad podbacio od Novalje do Prevlake. Glavni organizator manifestacije Damir Buntić nas je gotovo šokirao podatkom da je ovogodišnja berba predstavljala tek pet posto lanjskog uroda.

- Usporedbe s prošlom godinom su gotovo bolne. I maslinarima, i članovima stručnog ocjenjivačkog suda. Dobrim dijelom i zbog toga što je prošla jesen donijela ulje kao nikad visoke kvalitete. Neću ponavljati već gotovo banaliziranu priču zbog čega je podbacio urod. No, kao maslinari i član žirija nevoljko mogu konstatirati i činjenicu da je, bez obzira na dobru kvalitetu istarskog ulja, ovogodišnja ipak na slabijoj razini od lanjske – pojasnio nam je Zvonimir Storić, mladi maslinar iz Čiste Velike.

Ing. Lidija Bujas iz Šibenskog zavoda za javno zdravstvo, dodatno je pojasnila ovosezonsku katastrofu dalmatinskog maslinarstva tvrdnjom da vremenske (ne)prilike nisu jedini uzrok silnog pada. Istrani, za razliku od Dalmatinaca, na vrijeme su zaštitili plod masline.

Dragocjeno iskustvo

Poseban kuriozitet ovosezonske manifestacije Dani maslinova ulja u Dalmaciji bio je nastup crnogorskih proizvođača ulja.

- Htjeli smo mi doći i prošle godine. Bilo je dobre volje i s druge strane, ali su se ispriječili problemi formalne naravi. Vodice su za nas bile veliko i dragocjeno iskustvo – unisoni su “đetići”, koji su se našli i među 32 osvajača zlatne medalje.

Dva zlata za hercegovačka ulja

U Vodicama su posebno dobro ocijenjena i dva hecegovačka maslinova ulja. U Hercegovinu su se iz Vodica svaki sa zlatnom medaljom za svoje maslinovo ulje vratili Dragan Mikulić iz Ljubuškog i Ivan-Ivo Dugandžić iz Čitluka.

‘Maslina’ se čita od Slovenije do Albanije

Među brojnim izlagačima, koji su na Danima mladog maslinovog ulja promovirali svoje proizvode, našao se i štand časopisa “Maslina”, kojeg izdaje naš list. Magazin, koji se čita od Slovenije do Albanije, uvelike je zaslužan za promociju maslinovog ulja i maslinarstva, te edukaciju ljudi koji se bave uzgojem ove biljke.

PETAR MIKULIČIN, MERI ŠILOVIĆ
FOTO: ANTE BARANIĆ / CROPIX

 

20. travanj 2024 04:50