StoryEditorOCM

mitska povezanostDjeca i maslina rastu zajedno u školi "Ostrog"

Piše PSD.
17. siječnja 2015. - 01:17
maslina_luksic4-150115
Vodeći se starom izrekom “gdje je maslina, tu je i Mediteran”, prije 31 godinu je u sklopu školskog botaničkog vrta Osnovne škole “Ostrog” u Kaštel Lukšiću podignut maslinik u kojemu je danas čak 170 stabala tog mitskog drveta.

Kako bi istaknuli vrijednost ovog školskog maslinika, te ujedno nagradili dugogodišnji trud zaposlenika škole i djece koji se brinu o maslinama, glavna urednica časopisa “Maslina” Meri Šilović i urednik HRT-ove emisije “Plodovi zemlje” Mladen Stubljar su ravnateljici škole Nevenki Maras uručili dar – 75-litarsku inoks bačvu za čuvanje maslinova ulja.

A kako je poklonjena bačva skoro godinu dana putovala do Kaštela, u školskom masliniku djeci – članovima maslinarske sekcije i učiteljima objasnio je Stubljar.

Simboli života

– Još prije godinu dana na jednom festivalu ulja u Umagu poznati hrvatski maslinar Nino Činić dobio je zlatnu medalju za svoje ulje, a za dar mu je uručena upravo ova bačva. S obzirom na to da on u svojim podrumima ima mnogo ovakvih bačava, pitao me je znam li za neku školu koja se bavi maslinarstvom. Naravno, odmah sam se javio kolegici Meri Šilović iz Slobodne Dalmacije i pitao je kome bismo mogli darovati bačvu. Nije se dvoumila, znala je da u Kaštelima ima nekoliko škola koje imaju svoje maslinike i odlučila je da ovaj dar ode školi “Ostrog” u Lukšiću – kazao je Stubljar, koji je ravnateljici Maras uručio poklon.

Meri Šilović kazala je nekoliko riječi o značenju maslinarstva u Kaštelima, napominjući da kaštelanski učenici, uz obiteljske tradicije u kojima se njeguje maslinarstvo, o maslinama i ulju imaju priliku učiti i u školi.

– Vjerujem kako će ova bačva biti dobar poticaj da, kao i do sada, marljivo radite u svojem masliniku, a brdo dobrih i kvalitetnih savjeta možete naći upravo u našem časopisu “Maslina”, koji se po izdanom broju prodaje i u 10 tisuća primjeraka. Riječ je o najboljem regionalnom časopisu o maslinarstvu, a osim u Hrvatskoj, prodaje se čak i u Sloveniji, Crnoj Gori i Bosni – kazala je Šilović.

U ime škole, na prigodnom daru zahvalila je ravnateljica Maras, kazavši da je nije iznenadilo što je upravo lukšićkoj školi pripao ovaj dar.

– Djeca su simbol života, baš kao i maslina. U našoj školi rastu zajedno – kazala je Maras.

Inače, školski maslinik podignut je 1983. godine, a prva maslina posađena je na prvi dan proljeća.

170 stabala i 40 sorti

– Prvu veliku donaciju maslina dobili smo od međunarodne organizacije FAO te od Instituta za jadranske kulture. Danas u masliniku imamo 170 stabala 40 različitih sorti, stolnih i uljarica. Učenici rade u masliniku uz pomoć nastavnika povijesti Joze Lovrića, kupe granje, stavljaju zaštitu i beru plodove. U prosjeku se godišnje u masliniku lukšićke škole ubere oko 3,5 tona ploda, a nakon prerade dobije se oko 250 litara ulja. Ulje se pakira u suvenirske bočice, dio otkupe i nastavnici, a tim novcem kupujemo repromaterijal – kazale su nam voditeljica školskog botaničkog vrta Leda Tomaš i profesorica Ivna Bućan, njegova utemeljiteljica i autorica knjige koja govori o 30 godina postojanja školskog maslinika.

A učenici su na kraju prigodnog druženja izrazili nadu da će, za razliku od ove godine, kad je maslina oboljela i ostala bez plodova, u idućoj godini njihova nova bačva koju su dobili na dar biti puna zlatnog ulja.

JAKOV ŽARKO
FOTO: PAUN PAUNOVIĆ / CROPIX 

20. travanj 2024 03:53