StoryEditorOCM

samo 16 uzoraka"Oblica fest 2015" 31. siječnja u Postirima

Piše PSD.
21. siječnja 2015. - 01:15
masline_igrane9-211112
Iako je lanjska godina za masline bila izuzetno loša pa bi je maslinari voljeli što prije zaboraviti u Postirima će se 31. siječnja održati tradicionalna, sedma po redu, promotivno-edukativna manifestacija Dani maslina i maslinovog ulja „Oblica fest 2015“.

Riječ je o najvećem skupu maslinara na našim otocima koji se u proteklom vremenu afirmirao kao pouzdano mjesto izmjene i razmjene iskustava između maslinara i stručnjaka.

Na natjecanje je prijavljeno 16 uzoraka ulja za razliku od prethodne godine kada ih je bilo 84. Najkvalitetnije ulje bit će proglašeno šampionom Oblica festa 2015.

U stručnom dijelu skupa najavljeno je kako će se raspravljati o dvije teme. Prvo će se analizirati lanjska maslinarska godina kada je maslina bila na udaru nametnika kao što su paunovo oko i maslinova muha uslijed čega je stradao plod maslina pa je bilo maslinara koji nisu imali što ubrati sa svojih stabala. Preventivnim akcijama i pravodobnim prskanjem pojave takvih razmjera ubuduće treba spriječiti.

Velika studen na kraju ove godine zadala je nove probleme maslinarima uz more. Naime, došlo je do puknuća maslinove kore uslijed čega su stradali pojedini dijelovi maslina. U njima je, naime, zbog iznimnog toplog vremena bilo soka pa je nagla studen uzela svoj danak.

Nadalje, na stručnom skupu raspravljat će se i o upotrebi zaštitnih sredstava odnosno pesticida. Velika većina maslinara, naime, trebat će uskoro ponovno sjesti u školske klupe jer svi oni koji žele koristiti pesticide moraju proći obuku od 15 sati i za to dobiti valjano odobrenje.

Vremena nema previše pa će se nastojati to osposobljavanje organizirati što prije.

Predavači će biti stručnjaci iz poljoprivredno savjetodavne službe naše županije.

Na Braču se obrađuje 500 tisuća stabala maslina, a još ih je gotovo toliko neobrađeno što je bez premca u Dalmaciji. Loš lanjski urod stanjio je kućne proračune jer su mnogi maslinari ostali bez planiranog prihoda od prodaje ulja. Najavljeni skup maslinara trebao bi pomoći da se takova situacija više ne ponovi.

IVICA RADIĆ

23. travanj 2024 22:04