StoryEditorOCM

olakšanjeAnaliza potvrdila: U Hrvatskoj nema Xylelle fastidiose!

Piše PSD.
25. travnja 2015. - 22:30
bakterio

Bakterije kojoj nema lijeka i koja je uzrokovala sušenje desetke tisuća maslina na jugu Italije, od koje drhti sva maslinarska Europa, u hrvatskim maslinicima definitivno nema!

To pokazuju u petak završene analize svih sumnjivih uzoraka uzetih u maslinicima Istre i Zadarske županije.

Nakon što je poprilična panika zavladala u Istri te na području Zadra, stručnjaci Zavoda za zaštitu bilja reagirali su na upite maslinara te krenuli na teren vidjeti što se događa i uzeti uzorke sa sumnjivih maslina.

„Obavili smo vizualne preglede u odabranim maslinicima u Istri na lokalitetima Vodnjan, Krnjaloža, Gajana i Fažana, te smo prikupili 16 uzoraka masline. Na području Zadarske županije uzeta su 3 uzorka na lokalitetu Polača. Uzorci su analizirani u Laboratoriju za bakteriologiju. Sve analize su negativne, što znači da nigdje nije potvrđena nazočnost Xylelle fastidiose“, kazao nam je nakon netom završenih analiza dr. sc. Mario Bjeliš iz Zavoda za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

Što se onda događa maslinama čiji simptomi su izazvali toliki strah maslinara da je opaka bakterija Xylella fastidiosa došla u njihove maslinike?

„U istarskim maslinicima, kod jednog dijela stabala masline sa potpunom defolijacijom, pregledom korijenovog sustava je utvrđeno da je do propadanja došlo kao posljedica infekcije korijenovog sustava parazitskom gljivom latinskog naziva Armilaria melea.

Kod drugog dijela stabala, pregledom je utvrđeno da je posljedica sušenja mladih grančica prošlogodišnji napad maslininog smeđeg potkornjaka Phloeotribus scarabeoides.

Sušenje grana je moguće pripisati i različitim fiziološkim čimbenicima, ali temeljem provedenih analiza sušenje nije uzrokovao štetni organizam Xylella fastidiosa za kojeg se provodi program posebnog nadzora“, kazali su za Slobodnu Dalmaciju i Maslinu iz Zavoda za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

Pišu Meri Šilović, glavna urednica Masline i Marija Čović

25. travanj 2024 15:54