StoryEditorOCM

druženje u trogiruDrugi dan Noćnjaka protekao u znaku sabora i znanstveno-stručnog skupa

Piše PSD.
27. ožujka 2015. - 23:59
nocnjak4-270315-1

Drugi dan sedamnaeste po redu međunarodne manifestacije maslinara i uljara “Noćnjak 2015.”, koja se u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije održava u hotelu “Medena” u Trogiru, protekao je u znaku sabora i znanstveno-stručnog skupa, ispunjenih nizom predavanja i rasprava dakako na temu maslinarstva i uljarstva.

Među tisuću sudionika, uz one iz Hrvatske, došli su i maslinari iz Španjolske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, najviše ih je pristiglo iz Crne Gore, pedesetak iz Bara i isto toliko iz Ulcinja.

- Nisu Split i Dalmacija nepoznanica hrvatskim južnim susjedima - kazuje nam Dino Bećović, maslinar i ugostitelj, te, naglasit će - bivši uljar.

Dino prodavao ulje iz Bara

Dino je u Split dolazio 1984. godine i tada, veli, nigdje ulja nije bilo.

- Prodavao sam ulje iz Bara, cijena je tada bila visoka, dvadeset maraka, pored mene stajao je još samo jedan uljar s Brača. Tada je bila jedna uljara u Makarskoj i na Braču, maslinarstvo je bilo potpuno zapušteno. Za razliku od danas, ne može se to ne primijetiti - veli Dino.

Dobrog raspoloženja Dino je posavjetovao fotoreportera Joška Ponoša u kojoj pozi da ih slika:

- Jesmo li ili nismo Crnogorci, najbolje sjedeći ili ležeći... - uz smijeh je pobrao i simpatije okupljenih.

- Više je razloga za zanimanje crnogorskih maslinara za manifestaciju “Noćnjak” - kazuje nam Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara “Bar”.

- Prvenstveno srećemo prijatelje, razmjenjujemo iskustva, slušamo predavanja koja se organiziraju, sudjelujemo u obilascima maslinika i uljara, pratimo sajamski dio.

Popratna manifestacija “Noćnjaka” je, naime, i Sajam opreme, alata i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, organiziran u atriju hotela, koji u stankama između predavanja obilaze sudionici i njihovi gosti.

Neizostavni dio su i štandovi s predmetima izrađenim od maslinova drva.

Zapažen je onaj Obrta za izradu suvenira “Maslina i škoji” Željke Perdić iz Kaštela, na kojemu su prvi put izloženi i predmeti od drva kaštelanske masline stare 1500 godina.

Priznanja za kvalitetu i izgled

- Društvo za očuvanje kulturne baštine “Bijaći” nama je povjerilo da od grana što se svake godine ispilaju radi održavanja zaštićene masline izradimo suvenire - pojašnjava Željka porijeklo svojih izložaka, prijavljenih i za ocjenjivanje u kategoriji predmeta od drva masline.

Obilasci štandova u pravilu ili počinju ili završavaju u “Olio baru”, gdje su izloženi i na kušanje ponuđeni uzorci maslinovih ulja, mahom prijavljenih za natjecanje za ovogodišnja priznanja za kvalitetu i izgled i za ono najvažnije - proglašenje šampiona “Noćnjaka 2015.” koje će uslijediti u subotu na završnoj svečanosti.

Piše Jadranka MATIĆ
SNIMIO Joško PONOŠ/Cropix

19. travanj 2024 23:49