StoryEditorOCM

SREBRO U SAD-UU zaleđe Biokova stiglo vrijedno priznanje: Jozo Eremut među najboljima na svijetu!

18. svibnja 2017. - 14:08

Osvojiti nekakvo priznanje ili odličje za kvalitetno maslinovo ulje zasigurno je stvar prestiža, posebno ako takva nagrada ode tu iza brda, u zavjetrinu biokovskog masiva. Ali ako jedno takvo priznanje stigne iz Amerike, i to baš u srce Biokova, u Šestanovac, u ruke poznatog maslinara Joze Eremuta, onda je to vrijedno pozornosti.

Upravo je njegovu ulju dodijeljena srebrna medalja na međunarodnom natjecanju ekstra djevičanskih maslinovih ulja u kategoriji robusnih ulja, koje se svake godine održava u Los Angelesu.

o je jedna od najvećih smotri maslinara iz gotovo cijelog svijeta, pa je tako i ove godine stručni ocjenjivački sud, sastavljen od najboljih svjetskih maslinara, ocijenio više od 600 uzoraka pristiglih sa šest kontinenata.

– Nakon šesnaest različitih priznanja i odličja uglavnom zlatnog sjaja, osvojenih na natjecanjima diljem Hrvatske, ova nagrada za moje ulje brendirano kao "Don Pavlov Sad" vrhunac je mojih želja i nada. Ovo je kruna mojeg rada i rada moje supruge Nade, a u kratkom razdoblju našeg bavljenja maslinarstvom nakon povratka iz Njemačke postigli smo uistinu zavidne rezultate.

- Ova nagrada odnosi se na ulje od naše oblice. Međutim, naš maslinik od ukupno 160 maslina čine različite vrste, od talijanskih, marokanskih pa do ovih naših domaćih kao što su oblica, istarska bjelica i manje poznata paičuša, ali i brojne druge. Volim eksperimentirati, pa tako na jednu domaću ukorijenjenu vrstu kalemim dodatne dvije potpuno različite – govori Jozo Eremut.

Pokazao nam je posljedice siječanjske zime, kad se živa na termometrima spuštala do 15 stupnjeva ispod nule. No, to ga, veli, neće obeshrabriti, pa je već sada posadio nekoliko novih maslina. Sve to, kaže, radi za svoj gušt. To je ljubav koja, kaže, nema cijene.

 

23. travanj 2024 14:49