StoryEditorOCM

pomaže i europaPredstavljen budući izgled Kuće maslina i maslinovog ulja, evo što će sve sadržavati

Piše PSD.
25. travnja 2017. - 12:41
8654609

Projekt Centra (kuće) maslina i maslinovog ulja u Jezerima, koji će objediniti tradiciju maslinarstva s proizvodnjom, gastronomijom i trgovinom, predstavili su u ponedjeljak načelnik Općine Tisno Ivan Klarin i ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić, najavivši da će projekt aplicirati za EU fondove.

Kuća maslina i maslinovog ulja u Jezerima bit će i edukacijski centar i mjesto razmjene i prodaje lokalnih proizvoda i svega što se veže uz maslinu i maslinovo ulje, rekao je  Klarin. Posjetiteljima će se prezentirati povijest maslinarstva od antike i danas.

Također, to će biti mjesto gdje će se moći prodati ili kupiti ulje i donijeti ga na analizu. U sklopu centra bit će i gastronomski dio, restoran koji će biti usko povezan s temom masline. Turistička važnost projekta je velika, naglasio  je Klarin.

Arhitekt Dinko Peračić predstavio je arhitektonski koncept zgrade za koju je kazao da će i sama biti dio postava. Riječ je o zgradi od suhozida slaganog u linijama i jednostavno kamenom popločanom predprostoru, a unutra posjetitelje dočekuje ambijenti oblih i mekih linija i ugodnih materijala, rekao je.

Detaljniji koncepta Kuće maslina i maslinova ulja predstavila je ravnateljica Muzeja Betinske drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić.

Zgrada će biti podijeljena u više tematskih cjelina s kušaonicom i suvenirnicom u prizemlju, polivalentom dvoranom koja će ljeti biti otvorena, a zimi se transformirati u zatvoreni prostor za različite manifestacije. 

Na prvom katu bit će muzejski postav, dok je drugi kat ravni krov. Jednim njegovih dijelom dominira s maslinom i prostorom za odmor, a na drugom dijelu krova bit će kameni mlin koji će  posjetitelji moći iskušati.

U tijeku je izrada glavnog projekta, do kraja godine očekuju se dozvole, a gradnja će početi 2018. godine. S tim kompleksnim projektom, vrijednosti od 8 do 10 milijuna kuna, aplicirat će se na EU fondove. 

S obzirom na iskustvo Muzeja betinske drvene brodogradnje, tišnjanski načelnik Klarin je uvjeren da će i Centar maslinarstva doprinijeti kulturnoj i turističkoj ponudi te gospodarskom razvoju otoka.

Hina

23. travanj 2024 12:10