StoryEditorOCM

počast težacimaHvarani cijene svoju prošlost: rivu u Sućurju krasi stari mlin

Piše PSD.
5. travnja 2017. - 15:39
stari_kameni_mlin_sucuraj-020417.JPG

Iako hvarski težaci u novijem vremenu plodove svojih maslina sve više prerađuju suvremenim tehnologijama, očito cijene svoju prošlost i tradiciju, bolje rečeno stare kamene mlinove koji sve više odlaze u zaborav. 

E, da se to ne bi dogodilo, nakon Vrboske i Općina Sućuraj je u centar svoga mjesnog trga stavila jedan takav mlin, što prema iskazanim reakcijama cijene ne samo domaći ljudi, nego i prve turističke laste koje sve više i više stižu na Otok sunca.

- Riječ je o projektu uređenja mjesnog trga i dijela rive. Bijelim kamenom smo popločali oko 180 četvornih metara i sve to 'uljepšali' kamenim mlinom za preradu maslina. Njega su nam darovali nasljednici pok. Pavla Bonačića, nekada veleposjedničke i trgovačke obitelji, koja je krčila put razvoju maslinarstva i imala svoju uljaru u Sućurju. Naravno, zato smo im svi mi veoma zahvalni - kazao je Ivan Slavić, načelnik Općine Sućuraj.

A o tome svjedoči i metalna pločica postavljena na ovom eksponatu, svojevrsnom spomeniku otočnoj poljoprivredi. 

Radove vrijedne oko 220 tisuća kuna izveli su zaposlenici Društva "Kremenik" iz Drvenika, međutim, ima i onih koji sa sjetom gledaju na bivšu zelenu tržnicu što se desetljećima nalazila baš na tome mjestu. 

Ima i onih koji se žale da sada iz svojih kaića teže izlaze na obalu, ali činjenica je da se furešti itekako ovuda vole prošetati, a potom se odmarati na drvenim klupama u sjeni palmi na ovom malom i zaista prelijepom trgu.

Mirko Crnčević

16. travanj 2024 07:31