StoryEditorOCM

zadrani osvojili deželuStrpići šampioni 'Zlatne maslinove grančice': Znali smo da imamo kvalitetno ulje, ali ovakav uspjeh nismo očekivali!

Piše PSD.
4. travnja 2017. - 14:18
strpici

Maslinari s područja Zadarske županije postigli su zapažen uspjeh i u susjednoj Sloveniji. Na 24. međunarodnom festivalu Zlata oljčna vejica 2017 (Zlatna maslinova grančica 2017) održanom od 31. ožujka do 2. travnja u  Ankaranu kod Kopra, u kategoriji ekstradjevičanskih ulja od sorte oblica Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Gordane Strpić iz Biograda osvojilo je najviše odličje - titulu šampiona!

Šampionska i zlatne oblice

- Znali smo da imamo kvalitetno ulje, ali ovakav uspjeh nismo očekivali - rekao je Gordanin suprug Zlatko Strpić, neposredno nakon što je saznao rezultat iz Ankarana. 

Strpići u svom masliniku u Vrani imaju 150 stupi maslina o kojima skrbe supružnici Gordana i Zlatko te kćerka Iva. Radi se uglavnom o domaćim sortama. Više od trećine su oblice, a tu su i lastovke, drobnice, buže, lastovke, istraske bjelice, plavice...

- Pobrali smo u pravo vrijeme, plod je bio zdrav, preradili ga u uljari Nadin i to je to - kaže Gordana Strpić, ne krijući zadovoljstvo uspjehom u Ankaranu. 

Podsjetimo, Strpići su titulu šampiona osvojili prije četiri godine i na Danima masline u Zadru.

U jakoj konkurenciji maslinara iz Slovenije, Hrvatske i Italije, osim Strpića, razloga za zadovoljstvo uspjehom u Ankaranu imali su i PZ Masvin (Polača/Tinj), OPG Mladen Dušević (Ljubač), Marko Čirjak (Vrana) i Željko Lončar (Poličnik) čija su ekstradjevičanska ulja od oblice osvojila zlatne plakete ove prestižne manifestacije.

Predavanja Pucara i Bobanovića

U sklopu međunarodnog festivala u Ankaranu održano je i međunarodno savjetovanje “Kako do većega uroda maslina”, a među predavačima iz Italije, Slovenije i Hrvatske zapažena izlaganja imali su Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Radoslav Bobanović, suvlasnik i voditelj PZ Masvin. 

Pucar je govorio o zdravstvenim komponentama maslinovog ulja, razvitku maslinarstva i primjerima dobre prakse iz Dalmacije, a Bobanović je svoje predavanje naslovio “Od mina do šampiona” i  na svoj osebujan način  pojasnio kako su on i Željko Uzelac 60 hektara krša i šikare na području Tinja, koje su prije 10 godina dobili na služnost od države, najprije razminirali, usitnili kamen i teren pripremili  za sadnju. 

Danas u punom rodu imaju 12.000 stabala maslina, 600 smokava, 50.000 trsova vinove loze, 100 grmova šipaka i smilje između redova maslina.

- Vina imamo dovoljno. Trebamo još povećati proizvodnju ulja koja sada iznosi 27.000 litara - rekao je Bobanović i najavio da će već ove godine proizvodnju ulja povećati na 50.000 litara ulja. 

Međunarodni festival Zlata oljčna vejica 2017. organiziralo je Društvo maslinara slovenskog dijela Istre koje je ujedno obilježilo i 25. obljetnicu svog djelovanja. 

- Želimo još više potaknuti suradnju maslinara Slovenije, Hrvatske i Italije  kako bi, razmjenjujući iskustva, postizali još bolje rezultate - rekao je predsjednik slovenskog društva Danilo Markotić, najavljujući dolazak maslinara iz Slovenije na 29. međunarodne Dane maslina 2017 koji će se održati 28. i 29. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu.

DANI MASLINE / MASLINA

25. travanj 2024 16:13