StoryEditorOCM

MASLINARSKI GLOBUS'Imamo tisuće hektara i projekte, tražimo kvalitetne sorte': evo kako je levantinka krenula u povijesno osvajanje Amerike

Piše PSD.
2. travnja 2017. - 11:14
IMG_20161014_113959

Negdje usred svjetskog maslinarskog kongresa koji se nedavno održavao u Splitu nazvao me je poznati šoltanski maslinar i vinar Vicko Kaštelanac:

– Ma jučer sam imao neobičnog gosta, možda bi te moglo zanimati. Čovjek je s Floride i došao je na Šoltu jer ga strašno zanima naša šoltanka levantinka, kaže da bi je htio prenijeti u Ameriku. Ime mu je Michael O'Hara Garcia, predsjednik je Florida Olive Councila (Vijeća za maslinu Floride).

Među brojnim sudionicima simpozija tražila sam i pronašla Michaela O'Hara Garciju. Široka osmijeha, jedva je dočekao razgovor, ali i što više informacija o hrvatskom maslinarstvu i šoltanki, odnosno levantinki. 

Reče, došao je na simpozij u Split učiti, slušati, sam nema nikakvu prezentaciju ni predavanje. Kaže, maslinarska priča na Floridi tek je na početku i tek se traži i formira.

– Na Floridi za sada imamo oko 300 hektara pod maslinama i samo oko 60 uzgajivača maslina. Ima ih malih i većih. Najstariji maslinici u Floridi su na sjeveru, možda su samo 20-ak godina stari, a u njima se uzgajaju sorte lećino, frantoio, ascolana. Najstarije stablo masline koje sam pronašao na Floridi staro je oko 50 godina i nalazi se na Daytona Beachu. 

- Kao predsjednik Florida Olive Councila, surađujem sa Sveučilištem u Floridi, gdje je Institut za poljoprivredu i znanost, i istražujem koju bi sortu bilo najbolje posaditi na Floridi. Ima nekoliko velikih prostora i projekata u sklopu kojih bismo htjeli uzgajati masline. Jedan od njih je ogroman, ima tisuće hektara u Tampi i tu bismo htjeli uzgajati masline. 

- Neke su sorte tu bolje od drugih, španjolske su se pokazale dobrima, ali jako sam zainteresiran za levantinku i htio bih je isprobati na Floridi. S maslinarstvom u Floridi krećemo korak po korak, već proizvodimo svoje maslinovo ulje i ono je vrlo dobro, odlično.

– Kako ste saznali za levantinku?

– Istraživao sam, puno čitao i otkrio da je Šolta otok poznat po maslinama, da su se uzgajale na tom otoku još od vremena starog Rima i zato sam odlučio doći vidjeti Šoltu i njegovu sortu levantinku.

- Prvi put sam sada u Hrvatskoj, otkrio sam da je ovdje vrlo lijepo, Hrvatska je vrlo ugodno mjesto. Saznao sam da je levantinka izvanredna i kao ulje i kao plod, da je samooplodna, da redovito rađa i voli suho tlo, i jako bih je volio posaditi u Floridi da vidimo kako će se tamo ponašati. 

- Htio bih, dok sam ovdje, pronaći rasadnik u kojem bih je kupio i prenio na Floridu. Možete li mi pomoći, jer ne smijem u SAD prenijeti biljku sa zemljom, samo mladicu s korijenjem. Je li to izvedivo?

Naravno da sam rado pristala pomoći da levantinka krene na povijesno osvajanje Amerike: 

– Pronaći ćemo vam već danas sadnicu levantinke za osvajanje Floride.

Obradovao se i nasmijao. Začas smo dogovorili s Volarevićima da stižemo s Michaelom O'Harom Garciom u Metković u njihov čuveni rasadnik Prud po levantinku. A prije puta u Metković pitam još o maslinarstvu u Floridi. Objašnjava mi:

– Najviše maslina u SAD-u je u Kaliforniji, zatim u Teksasu, pa u Georgiji, a u Arizoni i Floridi najmanje. Čije je maslinovo ulje kod nas najbolje? To je teško reći, većina ulja je od talijanskih i španjolskih sorti, a većina ulja u Kaliforniji su arbequina, koja ima lagano ulje. Ljudi tamo nisu baš zadovoljni tim i takvim uljem i u Kaliforniji se pokušavaju malo odmaknuti od arbequine. Ima nešto malo maslinara koji uzgajaju lećino i frantoio i ta su ulja dobra, ali ih je malo. 

- Još isprobavamo ulja, u SAD-u smo u procesu učenja o maslinovim uljima, još istražujemo koja nam se sviđaju i koja su bolja. U SAD-u konzumiramo 18 milijuna galona maslinova ulja godišnje, ali proizvodimo samo dva posto od toga. Većina maslinova ulja koja se kod nas troši uvoz je iz Italije, ali Španjolska prodaje trećinu svoje proizvodnje Italiji pa su to zapravo španjolska ulja.... 

- Prošle godine u SAD je došla najveća australska kompanija za proizvodnju maslinova ulja, izgradili su uljaru, posadili plantaže maslina i mislim da će oni donijeti kod nas neke drugačije sorte. Posadili su picual, doveli su dobre stručnjake... 

- Ono što nas zapravo muči na Floridi je opasna bolest citrusa, gotovo pola nasada naranača na Floridi u lošem je stanju, bolesno i to traje već šest godina. Ne mogu taj problem riješiti, plodovi se deformiraju i padaju sa stabla. Nikako ne mogu izići na kraj s tom bolešću, pa se naša proizvodnja citrusa u posljednjih nekoliko godina zbog toga prepolovila. 

- Sad tako imamo tu zemlju gdje bismo možda posadili masline umjesto citrusa, ali ta je zemlja na jugu Floride i pokušavamo pronaći sorte koje mogu podnijeti vrućine. Došao sam potražiti takve sorte ovdje, a tražit ću ih i po Africi, u Maroku

– Jeste li probali hrvatska maslinova ulja?

– Jesam, po restoranima uglavnom nisu dobra, ali kušao sam ulja i drugdje i hrvatska maslinova ulja su lijepa, a ulje levantinke je izvrsno, jako mi se svidjelo.

A onda smo poveli Michaela O'Haru Garciju u Metković, u rasadnik Prud. Tamo nas je već čekao Mate Volarević sa spremnom sadnicom levantinke. Razgovor je bio srdačan, gost iz Floride oduševljen, a nama je dao obećanje da će javiti kako se šoltanka snašla na Floridi.

Meri Šilović

25. travanj 2024 16:51