StoryEditorOCM

iskustva iz dalmacijeZadarski maslinari u Sloveniji: Pucar i Bobanović održat će predavanje na festivalu u Ankaranu

Piše PSD.
30. ožujka 2017. - 19:34
boban

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice djelovanja Društva maslinara slovenskog dijela Istre na festivalu Zlatna maslinova grančica (Zlata oljčna vejica 2017)  koji se od 31. ožujka do 2. travnja održava u Ankaranu kod Kopra sudjelovat će i maslinari s područja Zadarske županije. 

Uzorke svojih ulja, i to isključivo od domaće sorte oblica, dostavili su PZ Masvin (Polača/Tinj), OPG Mladen Dušević (Ljubač), Marko Čirjak (Vrana), Uljara Predovan (Vrsi), Željko Lončar (Poličnik) i OPG Gordana Strpić (Biograd na moru). 

U sklopu festivala na međunarodno savjetovanje “Kako do većega uroda maslina” kao predavači pozvani su Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Radoslav Bobanović, suvlasnik i voditelj PZ Masvin. 

Pucar će govoriti o iskustvima i primjerima dobre prakse iz Dalmacije, a Bobanović je svoje predavanje naslovio “Od mina do šampiona”, što znači da će pojasniti kako su on i Željko Uzelac 60 hektara krša i šikare na području Tinja, koje su prije 10 godina dobili na služnost od države, najprije razminirali, usitnili kamen i teren pripremili  za sadnju. 

Danas u punom rodu imaju 12.000 stabala maslina, 600 smokava, 50.000 trsova vinove loze, 100 grmova šipaka i smilje između redova maslina.

- Vina imamo dovoljno. Trebamo još povećati proizvodnju ulja koja sada iznosi 27.000 litara, otkrio je Bobanović, a kako do još više kvalitetenog ulja govorit će na međunarodnom savjetovanju u Ankaranu. 

DANI MASLINE / MASLINA

20. travanj 2024 07:21